Agro Fest Crama Gîrboiu

Tehnologia de nutriție, primordială în viticultură

Tehnologia de nutriție este un proces fundamental ce definește calitatea unei producții de vin. Motiv pentru care, în ultimii ani majoritatea proprietarilor de crame mizează tot mai mult pe tratamentele utilizate în acest proces tehnologic. Este cazul și cramei Gîrboiu, o afacere de familie înființată în anul 2005 ce deține o suprafață destul de mare, de aproximativ 200 de hectare. Crama are o suprafa¡å de4.000 de metri pătrați, unde se află zona de procesare a strugurilor, depozitul cu o capacitate de 2 milioane de litri, linia de îmbuteliere și sistemul de ambalare bag-in-box. Încă de când a fost înființată crama, familia Gîrboiu este cea care gestionează toate sectoarele companiei alături de o echipă de experți. Printre aceștia se numără Chemark Rom, companie cu capital 100% românesc, înființată în anul 1997. Chemark Rom oferă o paletă largă de produse, ambalate în concordanță cu nevoile utilizatorilor, precum și o gamă complexă de servicii. În plus, societatea se implică activ în conceperea și implementarea unor tratamente eficiente. Unul dintre acestea este cel destinat nutriției viței-de-vie. „Humistar este un produs pe care-l recomandăm atunci când există probleme cu absorbția substanțelor nutritive din sol. Acesta este un produs lichid bazat pe acizi humici (deține o concentrație de aproximativ 17%) și se aplică ca tratament imediat după ieșirea din sezonul rece pentru a facilita o dezvoltare mai uniformă a rădăcinilor. În etapa imediat urmåtoare recomandăm utilizarea produsului Nutriphuse, acesta este o uree lichidă pe care o putem folosi pe post de cărăuș (are o concentrație de 22% azot ureic) și este foarte important nîn procesele generative din prima fază de vegetație a viței-de-vie. În urmåtorul pas,  recomandăm utilizarea Phylgreen, un produs bio, un extract pur de alge marine obținut prin presarea la rece, adică nu se intervine asupra sa utilizând niciun procedeu chimic. Este un produs nou, se află în curs de omologare însă deja avem un tip de omologare provizorie, deci poate fi achiziționat. Urmează tratamentul cu fosfitul de potasiu care se absoarbe prin frunzele viței-de-vie. Acesta are o mobilitate foarte ridicată în plantă, noi recomandăm cel puțin două tratamente la această doză de trei litri la hectar deoarece în afară de aportul de fosfor și potasiu pe care le asigură plantei, oferă și o protecție împotriva manei, în sensul creșterii imunității plantei. Iar în final se utilizează din nou Nutriphuse, ureea lichidå, la o doză de 5 litri la hectar“, a punctat directorul ethnic al Chemark Rom, Imre Balazs  în cadrul evenimentului organizat la Crama Gîrboiu, pe 29 iunie.