Pregătirea soluţiei de stropit necesită precauţii speciale din partea operatorului. În această fază, în plus faţă de manipularea produselor concentrate, nediluate, există o serie de operaţiuni, ca amestecarea şi umplerea echipamentelor de stropit, care cer o atenţie deosebită.
Prepararea soluţiei de stropit este o operaţiune ce implică un nivel ridicat de responsabilitate, şi care trebuie executată doar de personal pregătit în acest sens. Este esenţial să vă asiguraţi că nu există persoane neautorizate sau animale în vecinătatea locului unde se prepară soluţia şi să luaţi toate precauţiile necesare pentru evitarea erorilor sau accidentelor, care ar putea avea consecinţe negative asupra calităţii tratamentului, operatorului sau mediului înconjurător.
Înainte de a prepara soluţia, există câteva reguli de bază pe care trebuie să le urmaţi:

  • Cititi etichetele şi urmaţi instrucţiunile;
  • Folosiţi echipament individual de protecţie adecvat;
  • Verificaţi dacă echipamentul de stropit pe care îl veţi folosi este calibrat şi funcţionează corespunzător;
  • Verificaţi dacă echipamentul de prim ajutor şi numerele de telefon de urgenţă sunt la îndemână;
  • Calculaţi cantitatea de soluţie necesară tratamentelor fitosanitare.

Locul unde se prepară soluţia

Se recomandă amenajarea unui loc special pentru prepararea soluţiei, care să fie practic, funcţional, sigur şi care să protejeze mediul înconjurător. De multe ori, e de preferat că această locaţie să fie aproape de depozitul de produse de protecţia plantelor. Acest loc, care poate sau nu să fie acoperit, trebuie să nu aibă pereţi laterali, podeaua sa să fie impermeabilă, cel puţin în zona în care se umple echipamentul de stropit, şi trebuie să aibă capacitatea de a reţine eventuale scurgeri.

Când nu există posibilitatea de a avea un asemenea loc fix, se recomandă schimbarea periodică a locului unde este preparată soluţia, având în vedere că aceste locaţii trebuie să fie bine ventilate şi departe de izvoare, puţuri şi cursuri de apă.

Echipamentul individual de protecţie (EIP)

Etichetele produselor conţin la capitolul Măsuri de igienă şi protecţia muncii referinţe privitor la echipamentul individual de protecţie care trebuie purtat. De fiecare dată când se cer condiţii specifice de protecţie pentru un produs, acestea sunt indicate pe etichetă.

Echipamentul minim de protecţie recomandat în timpul preparării soluţiei de stropit constă în:

  • Salopetă de protecţie
  • Mănuşi din cauciuc nitrilic
  • Cizme de cauciuc
  • Ochelari de protecţie / vizieră

Citirea etichetei

Eticheta este un document oficial care conţine toate informaţiile despre produs, modul corect de utilizare şi recomandări. E obligatoriu ca toate instrucţiunile de pe etichetă să fie urmate întocmai.

Citirea etichetelor produselor înainte de utilizare e obligatorie atât pentru personalul experimentat cât şi pentru cei care prepară  soluţia pentru prima dată şi nu trebuie omisă! Informaţiile de pe etichetă nu sunt aceleaşi pentru toate produsele.

Precauţii în timpul preparării soluţiei

  • Deschideţi ambalajul care conţine produsul ţinându-l vertical şi goliţi-l cu grijă, astfel încât să evitaţi stropiri sau scurgeri; atunci când goliţi un ambalaj mare (mai mare de 5 L/5 kg), aveţi grijă să lăsaţi aerul să circule în timp ce turnaţi produsul. Aceasta permite produsului să curgă liber, prevenind stropirile;
  • Ţineţi ambalajul departe de corp pentru a reduce eventualitatea contactului direct cu produsul;
  • Măsuraţi corect produsul. Nu estimaţi cantitatea, pentru că în cazul anumitor produse o diferenţă mică în cantitatea folosită poate să ducă la obţinerea unui rezultat diferit faţă de cel scontat.
  • După măsurarea cantităţii produsului care va fi utilizat, închideţi imediat ambalajul pentru a evita scurgeri.
  • Clătiţi ustensilele folosite pentru măsurarea produsului şi goliţi apa rezultată după această clătire în bazinul echipamentului de stropit.
  • Păstraţi containerele şi ustensilele de măsurat pe suprafeţe plate, stabile pentru a evita căderea lor şi împrăştierea conţinutului.
  • Când produsul e aplicat folosind tractoare, este necesar să aveţi la îndemână mănuşi în situaţia în care trebuie să reparaţi echipamentul de stropire (ex. deblocaţi duzele). Dacă operatorul este aceeaşi persoană care a preparat soluţia, acesta trebuie să spele mănuşile utilizate, să le scoată, să le ţină în tractor şi abia apoi să ducă la bun sfârşit tratamentul.

Prepararea soluţiei direct în rezervorul echipamentului de stropit

Datorită progreselor imense făcute în îmbunătăţirea calităţii formulelor produselor, nu mai este necesar în ziua de azi să diluaţi întâi produsul într-o găleată separată (pre-amestecare) şi să o goliţi în rezervorul echipamentului de stropit. Majoritatea produselor solide şi toate produsele lichide pot fi amestecate direct în echipamentul de stropit, cât timp sistemul acestuia de agitare este în funcţiune.

Procedura de amestec:

  • Calculaţi cantităţile de apă şi produs care vor fi utilizate, în funcţie de suprafaţa care urmează să fie tratată, evitând surplusul;
  • Puneţi jumătate din cantitatea de apă necesară în rezervorul echipamentului de stropit, porniţi circuitul de agitare, adăugaţi produsul şi apoi cealaltă jumătate din cantitatea de apă, amestecând continuu.
  • Dacă este necesar să amestecaţi diferite produse, cele solide (Pulberi umectabile – WP, Granule dispersabile în apă – WG) trebuie adăugate primele în rezervorul echipamentului de stropit până când se obţine o mixtură omogenă, iar cele lichide trebuie adăugate ulterior.
  • Verificaţi dacă există compatibilitate între produse, dacă soluţia dorită este recomandată şi că fiecare produs este bine dizolvat înainte de a adăuga încă unul în amestec.

Tripla clătire

După folosirea completă a produsului, containerele goale trebuie clătite de 3 ori:

  1. Goliţi complet conţinutul recipientului în rezervorul echipamentului de stropit.
  2. Umpleţi ambalajul cu apă la ¼ din volumul său.
  3. Puneţi capacul şi agitaţi viguros timp de câteva secunde.
  4. Goliţi apa de clătire în rezervorul echipamentului de stropit.

Repetaţi de încă 2 ori paşii 2 şi 4; faceţi recipientul inutilizabil, de preferat fără a-i deteriora eticheta, separaţi capacul de ambalaj şi puneţi-l în sacii special destinaţi colectării ambalajelor (SCAPA).

Tripla clătire a ambalajelor este aplicabilă ambalajelor rigide cu capacitate/masă de până la 25 L/25 kg, care au conţinut produse de protecţia plantelor destinate preparării soluţiei de stropit.

Clătirea ambalajelor aduce după sine următoarele beneficii:

  • Economice: un ambalaj care nu a fost clătit mai poate conţine până la 5% produs.
  • De eficienţă: prin clătirea ambalajelor întreaga cantitate de produs este folosită, deci concentraţia corectă pentru tratarea culturii, mărindu-se astfel eficienţa tratamentului.
  • De siguranţă: un ambalaj bine clătit nu va conţine reziduuri, evitându-se astfel riscuri de intoxicaţie şi alte accidente.
  • De mediu: un ambalaj care a fost clătit de 3 ori nu va contamina mediul înconjurător.

Ambalajele ne-rigide de orice capacitate şi ambalajele rigide de 25 L/25 kg până la 250 L/250 kg trebuie să fie complet golite de conţinut, fără o clătire prealabilă.

Recomandări generale

  • Nu aruncaţi niciodată ambalajele goale la întâmplare;
  • Nu lăsaţi niciodată ambalajele goale:
  • Pe câmpuri (terenuri cultivate sau necultivate);
  • În râuri, izvoare sau şanţuri de scurgere;
  • În pubele de reziduuri urbane.
  • Nu ardeţi niciodată ambalajele de produse de protecţia plantelor;
  • Nu reutilizaţi niciodată ambalejele de produse de protecţia plantelor în alte scopuri, pentru că ar putea conţine reziduuri de produs;
  • Practici acceptate până acum câţiva ani, ca arderea, îngroparea sau aruncarea în pubele de reziduuri urbane sunt acum incorecte. Contactaţi-vă furnizorul sau Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) pentru a mai afla mai multe detalii despre schema de colectare a deşeurilor de ambalaje de produse de protecţia plantelor (SCAPA).

sursă: AIPROM – Membră a Asociației Europene de Protecția Plantelor