Viticultura, ramura importantă a agriculturii și un domeniu al activității umane considerată una din cele mai nobile îndeletniciri, a constituit și reprezintă și astăzi un subiect permanent de cercetare științifică și un câmp de inspirație literară. Cei care lucrează în acest domeniu acordă o importanță deosebită pentru obținerea de produse viti-vinicole de bună calitate în condițiile în care fiecare an agricol are personalitatea sa, necesitând adaptarea la particularitățile specifice fiecărei secvențe tehnologice. Realizarea acestor obiective poate fi influențată direct prin aplicarea corectă a tehnologiilor în combaterea bolilor buruienilor și dăunătorilor din cultura de viță de vie.

În această perioadă culturile cu viță de vie necesită o serie de lucrări fitotehnice prin care se reglează procesele de creștere în scopul obținerii de producții mari de struguri și se asigură condiții pentru lucrările mecanice, cât și pentru cele manuale. Menționăm câteva lucrări fitotehnice care se aplică în plantațiile de vii roditoare în această perioadă:

• legarea sau dirijarea lăstarilor pe mijloacele de susținere;

• plivitul lăstarilor fără rod, considerați de prisos pe butuc;

• copilitul lăstarilor;

• carnitul lăstarilor;

• desfrunzitul parțial al strugurilor.

Concomitent cu lucrările fitotehnice sunt necesare tratamentele fitosanitare pentru prevenirea și combaterea bolilor și dăunătorilor din perioada de vară. Din această grupă fac parte următoarele boli: mana, făinarea, antracnoza, pătarea roșie. Dăunatorii care încep atacul în perioada de vară sunt: păduchele lânos, păduchele țestos, afidele viței de vie, omida păroasă a dudului, cărăbușul verde al viței de vie.

Împotriva putregaiului cenușiu recomandăm produsul Prolectus, un produs performant de ultimă generație având substanța activă: Fenpirazamin. Doza omologată este de 1 – 1,25 l/ha. Se mai pot folosi produsele Teldor sau Rovral. Pentru făinare, recomandăm produsul Mystic Combi, produs care are în componență Tebuconazol și Sulf în doză omologată de 2 kg/ha.

Împotriva manei recomandăm în această perioadă aplicarea produselor Fantic M, Equation Pro, Valis M, Drago 76 WP, Acrobat MZ 69 WG. Nu în ultimul rând trebuie ținut cont de faptul că odată cu efecturea tratamentelor fitosanitare un rol important îl are aplicarea îngrășămintelor foliare care completează necesarul de elemente nutritive din această perioadă (moment de consum maxim) și care oferă obținerea de producții mari și mai ales de bună calitate. Chemark Rom vă propune o schemă de nutriție bazată pe Trafos K și Delfan Plus.

Aplicarea acestei combinații asigură un aport consistent de Fosfor, Potasiu și de asemenea Aminoacizi esențiali gata formulați. Aceste tratamente cu Trafos K 3-4 l/ha, Delfan 1l/ha se repetă de 2-3 ori la un interval de 14 zile. Menționăm că pe lânga aportul de Fosfor și Potasiu, produsul Trafos K sporește capacitatea de autoapărare a plantelor prin stimularea sintezei de fitoalexine.