Tratamente aplicate in timpul repausului vegetativ

Tratamente aplicate in timpul repausului vegetativOdată cu intrarea României în Uniunea Europeană în 2007, au crescut și exigenţele retailerilor precum și ale consumatorilor finali, cu privire la calitatea fructelor. Acestea trebuie să fie sănatoase. Să nu prezinte urme de infestare cu agenţi patogeni sau stadii de dezvoltare ale dăunătorilor (oua, larve, nimfe și pupe). Din aceste motive, fermierii au trebuit ca în fiecare an sa-și îmbunătăţească tehnologiile de producţie, pentru a ajunge la obţinerea unor fructe de calitate. Pentru o tehnologie corectă, în urma căreia să se obţină fructe de calitate, trebuie folosite și metodele agrotehnice, biologice și fizice. Toate aceste metode, trebuie sa fie sinergice ducând în final la combaterea integrată.

Tratamentele efectuate în timpul repausului vegetativ, în horticultură, au rolul de a diminua rezervele biologice de agenţi fitopatogeni, respectiv de dăunători. Dupa ce s-au realizat „tăierile în uscat”, se vor face tratamentele cu produse pe bază de cupru (sulfat de cupru tribazic, hidroxid de cupru cu cupru metalic, oxiclorura de cupru etc).

Fungicidele pe bază de cupru pot diminua efectele nefavorabile ale îngheţurilor și brumelor târzii. În viticultură, agenţii fitopatogeni ţintă în această perioadă sunt: antracnoza, excorioza și cancerul bacterian. În pomicultură, se urmăresc acei agenţi patogeni care provoacă bolile lemnului, în general aceiași ca și în viticultură.

Produsele pe baza de cupru folosite sunt : CUPROXAT FLOWABLE 0,35 %; COPPERMAX 50 OH 0,3% etc.

Tratamente pentru viţa de vie și pomii fructiferi

După efectuarea tratamentului împotriva bolilor, se poate face și tratamentul împotriva dăunătorilor. Aceste tratamente urmăresc acarienii tetranychizi și eryophizi (viticultură), precum și speciile polifage ca Păduchele din San Jose, păduchele lânos, afide și păduchi țestoși. În practică s-a constatat că aceste tratamente se pot face cât mai târziu cu putința, atunci când condițiile meteo o vor permite. Condițiile de aplicare sunt : minim 5-7 °C, fără vânt, fără ceaţă, fără umiditate excesivă, pentru ca stadiile hibernante ale dăunătorilor să iasă de sub scoarţa butucilor, respectiv a pomilor, pentru a fi mai ușor de combătut.

Produsele folosite pe baza de ulei și insecticide sunt: CONFIDOR OIL 1,5%; NUPRID OIL 1,5%, precum și combinatia dintre acetamiprid și un adjuvant : MOSPILAN 0,02%+ BREAK-THRU 0,01%