Păianjenul roșu european (Panonychus ulmi) este cel mai important dăunător în pomicultură.
Dăunătorul are o dezvoltare explozivă după înflorit, evoluţie favorizată în special de vremea caldă și secetoasă. Păianjenul roșu european are o rată ridicată de reproducţie și generaţii cu cea mai scurtă perioadă de dezvoltare – atunci când temperatura este de peste 20 0C, generaţia evoluează complet în 21 zile. Păianjenul roșu european este un păianjen cu dimensiuni cuprinse intre 0,3-0,4 mm. Femelele sunt de culoare roșu închis și de dimensiuni mai mari decât masculii.
Larvele au în jur de 0,17mm. Oul de iarnă este sferic, de culoare portocalie sau roșiatic cu diametrul de 0,15mm, iar oul de vară este alb translucid. Dăunătorul iernează în stadiul de ouă
depuse pe scoarţa pomilor și arbuștilor fructiferi. Acarianul poate avea 4-8 generaţii pe an. Simptomatologie Păianjenul roșu european înţeapă frunzele și se hrănește cu sucul celular al acestora. Dăunătorul colonizează mugurele în fenofaza de dezmugurit și partea inferioară frunzelor, cu predilecţie zona din imediata apropiere a nervurilor. Păianjenul roșu european este un dăunător polifag.

Păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae) prezinta femele și masculi diferenţiaţi morfologic ce iernează sub scoarţa butucilor, ca adulţi.
Păianjenul roșu comun atacă un spectru larg de plante – pomi fructiferi, arbuști fructiferi, legume etc. Păianjenul roșu comun este un păianjen cu dimensiuni cuprinse între 0,4-0,6mm. Femelele sunt de dimensiuni mai mari decât masculii. Dăunătorul iernează în stadiul de femelă adultă sub scoarţa pomilor, frunze rămase în câmp sau în vecinătate (pădure, perdea forestieră de protecţie).Atunci când temperatura depășește 10°C, femelele devin active și încep hrănirea.
Culoarea lor variază cu vârsta și anotimpul, de la galben- verzui până la carmin sau roșu-cărămiziu. Generaţiile de primăvară și de vară prezintă două pete brune pe părţile laterale care lipsesc la formele hibernante.
În cursul perioadei de vegetaţie se pot înregistra un număr de 8-9 generaţii.Simptomatologie. Adulţii și larvele colonizează mai ales faţa inferioară a limbului foliar. La cultura de viţă de vie, în urma atacului, mai întâi apar pete galbene, în cazul soiurilor albe respectiv roșiatice, iar la soiurile roșii frunzele se deformează rămânând rulate.

Mai târziu frunzele atacate devin rigide și casante iar în final se usucă și cad prematur. Ca urmare se produce maturarea întârziată a strugurilor, reducerea formării mugurilor de rod, risc mare de îngheţ al plantelor. Cele mai infectate soiuri sunt Muscat Ottonel, Muscat Hamburg, Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, soiuri care au frunze cu o pilozitate mai redusă. Soiuri mai puţin atacate sunt Fetească regală, Cabernet Sauvignon, Cardinal, Traminer roz, la care numărul redus de peri pe faţa inferioară a frunzelor face ca acarianul să nu se poată fixa corespunzător, iar stadiile mobile ale dăunătorului să fie ușor îndepărtate de vânt.

 

Prevenire și combatere.

Monitorizarea evoluţiei populaţiilor are o importanţă deosebită în organizarea acţiunilor de prevenire și combatere. Având în vedere că evoluţia populaţiilor de acarieni este specifică fiecărei parcele în parte ( ea depinde de rezerva biologică, soi, microclimat, sistemul de cultură, vârsta plantaţiilor etc), printr-o simplă examinare a frunzelor (25 de frunze situate în zona strugurilor) cu lupa binocular se determină nivelul populaţiei sau PED-ul (pragul economic de dăunare) de la care este necesar a se aplica tratamente de combatere.

• Panonychus ulmi – PED=3-5 acarieni/frunză sau 30% frunze cu simptome de atac, în timpul perioadei estivale.
• Tetranychus urticae PED=6-7 acarieni/frunză sau 50% frunze cu cu simptome de atac, în timpul perioadei estivale.

Compania BELCHIM CROP PROTECTION, pune la dispoziţia fermierilor produsul KOROMITE.
KOROMITE este un insecto-acaricid pe bază de milbemectin, utilizat în culturile horticole. Originea produsului este una naturală, fiind obţinut prin fermentarea unor specii de actinomicete extrase din Streptomyces hygroscopicus subsp. aureolacrimosus.Prin efectul său rezidual acţionează chiar și la doză subletală, afectând reproducerea femelelor. Eficacitatea produsului este independentă de temperatură, cu selectivitate mare pe insectele utile. Acţionează prin contact, ingestie și cu activitate translaminară. Are control asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ala acarienilor: ouă, larve, nimfe și adulţi, cu o acţiune acaricidă completă și puternică. Controlează și rasele rezistente de acarieni. Se recomanda ca tratamentele să fie efectuate uniform, cu un volum de apă de 1000-2000 l/ha. Momentul aplicării este la depășirea PED.

Avantajele utilizării KOROMITE

Durată lungă de acţiune (21-28 zile)
Permite reducerea numărului de aplicări pe sezon.
Nu prezintă rezistenţă încrucișată cu alte acaricide.
Eficacitate demonstrată asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a acarienilor.
Omologările produsului KOROMITE în România sunt următoarele:

Agent daunatorConcentratiaCultura
Tetranychus urticae0.075% (BBCH 19-79)Castraveti
Panonychus ulmi0.05% (BBCH 69-79)Mar
Tetranychus urticae0.075% (BBCH 53-77)Vita de vie – struguri de vin si de masa