AGRICULTURA HI-TECH: drone care plantează copaci

La ediţia din acest an a Forumului Economic de la Davos, reprezentanţii companiei BioCarbon Engineering din Marea Britanie au prezentat o soluţie minune pentru susţinerea activităţilor de împădurire, soluţie ce ar putea avea aplicabilitate și în agricultura clasică. Aceștia susţin că dronele ar putea ajuta la oprirea defrișării pădurilor și astfel la oprirea deteriorării.

În ultimii cinci ani, un grup de săteni din delta râului Irrawaddy din Birmania (a doua ţară ca mărime din Asia de sud-est) a plantat 2,7 milioane de copaci de mangrove, încercând să restaureze un ecosistem care a dispărut de zeci de ani. Dar lucrarea este laborioasă, iar organizaţia locală nonprofit care dirijează lucrarea dorește să acopere o zonă mult mai întinsă, așa că acum ei se îndreaptă spre ajutorul dronelor ce plantează copaci. În septembrie, compania va începe un program mde plantare cu drone împreună cu Worldview International Foundation, care promovează proiectele locale de plantare a copacilor fără scop lucrativ.

Până în prezent, organizaţia a lucrat cu sătenii pentru a planta o suprafaţă de 750 de hectare.Dronele vor ajuta să acopere încă 250 de hectare, cu 1 milion de arbori suplimentari. În cele din urmă, organizaţia nonprofit speră să utilizeze drone pentru a ajuta la plantarea a 1 miliard de copaci într-o zonă și mai mare. Tehnologia cu drone este implementată în etape.Ca un prim pas, dronele de cartografiere zboară la mai mult de 200 metri înălţime deasupra terenului, colectând date detaliate despre topografie și calitatea solului. Un algoritm folosește aceste date pentru a alege cele mai bune locaţii pentru a planta copaci și cele mai bune specii de plante compatibile cu solul din zona respectivă.

Plantarea copacilor este lentă și costisitoare.

Pentru a ţine pasul cu buldozerele care elimină zone uriașe de teren, avem nevoie de astfel de soluţii. O dronă poate să planteze până la 100.000 de copaci pe zi. Imaginaţi-vă cât de utilă ar fi o astfel de dronă pentru fermierii români. Deşi în momentul de faţă se folosesc doar pentru plantarea copacilor, ele în viitor vor putea fi folosite şi pentru culturile mari de păioase sau leguminoase.Un al doilea grup de drone, care zboară la altitudine mult mai mică deasupra solului, urmărește automat harta pentru a planta seminţe în „capsule cu conţinut de nutrienţi, proiectate de oamenii de știinţă din plante pentru a sprijini fiecare specie; fiecare dronă poate purta simultan un amestec de specii diferite.

Dronele lansează „gloanţele” cu seminţe la viteze mari pentru a pătrunde în sol. O dronă încărcată cu seminţe germinate „aruncă seminţele în pământ cu o rată de 1 pe secundă sau 100.000 pe zi. Un calcul simplu ne arată că o flotă de 60 drone ar putea planta 1 miliard de copaci pe an“.

„Dacă se răspândește aerian, totuși răspândiţi seminţele oriunde – poate că au lovit o stâncă, poate că au lovit o mlaștină și nu vor supravieţui, am dreptate?. ” Întreabă jurnalistul. „Procesul vizează locaţiile pentru plantarea unei seminţe la anumită adâncime în sol. Putem modifica ceea ce drona plantează și unde, astfel încât sămânţa să aibă cea mai mare șansă de supravieţuire”, spune Irina Fedorenko, cofondator BioCarbon Engineering Este posibil din punct de vedere tehnic ca un singur pilot de dronă să supravegheze simultan șase drone,ajungând la maximum 100 000 de plantari într-o zi, deși reglementările privind dronele în unele ţări necesită un pilot pentru fiecare dronă, ceea ce face procesul ușor mai lent.

Dronele sunt de cel puţin 10 ori mai rapide decât oamenii ce plantează copaci cu mâna, în timp ce procesul este si mai ieftin chiar cu aproape 50%. Tehnologia de plantare cu dronele a prins contur în 2015 și, deși fondatorii nu vor împărtăși multe detalii despre modul în care a evoluat – explicând că mulţi încearcă să le copieze – spun că au testat cu succes procesul pe parcele de testare în Marea Britanie și în Australia, unde au folosit o dronă pentru împrăștierea seminţelor pentru a planta copaci la o mină de cărbune abandonată.

În concluzie putem afirma cu încredere că avansul tehnologic trebuie imbrăţișat. Putem constata ca aceste utilaje Hi-tech în viitorul apropiat ne vor ușura munca, ne vor spori profitul, dar mai ales ne vor oferi mai mult timp liber.

Author: Oprisenescu Mihai