Soluții tehnologice complete pentru vița de vie

În data de 11 iulie a avut loc evenimentul AGROFEST, organizat de Chemark Rom pe platforma Amfiteatru Vitis din Tohani, județul Prahova, în parteneriat cu SumiAgro, Syngenta, Nufarm și Adama.

Amfiteatru Vitis este un domeniu viticol cu o suprafață totală de 33 ha. Prima plantație de vie este situată în zona dealului Strehan și are 16,5 ha, iar cea de-a doua în zona dealului Vârful cu Dor. Soiurile preponderent cultivate sunt Fetească Neagră, Fetească Regală, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel și Riesling Italian. Pentru anii următori este deja în plan construcția unei crame și a unei secții propr vinificare și îmbuteliere, vinficarea realizându-se în prezent la Cramele Halewood. La ora actuală sunt produse exclusiv vinuri single-vineyard. Un vin single-vineyard reprezintă cea mai bună modalitate de exprimare a terroir-ului.

Îngrășăminte eficiente pentru nutriția viței de vie

În plantația de viță de vie au fost amenajate cinci ateliere. Primul a aparținut companiei Chemark Rom. Reprezentantul firmei organizatoare, directorul tehnic, Imre Balazs a oferit detalii și informații despre programul de fertilizare aplicat in plantație, subliniind importanța nutrienților pentru creșterea și dezvoltarea viței de vie în condițiile actuale de schimbare a climei. Au fost menționate ca deosebit de importante în schema de fertilizare anuală produsele, Trafos K și Tradecorp AZ aflate în portofoliul Chemark Rom.

Trafos K este un îngrășământ lichid, cu concentrație mare de fosfor și potasiu, recomandat în special în fenofazele când cele două elemente principale sunt necesare plantelor. Aplicarea Trafos K este indicată pentru prevenirea și corectarea în cele două macroelemente, chiar și la valori de temperatură mai mici sau în condiții meteorologice nefavorabile când fosforul și potasiul au o mobilitate scăzută în sol. De aceea se recomandă utilizarea unui volum de soluție de 500-1000 l/ha. Doza aplicată a fost de 3 litri/ha.

Produsul Tradecorp AZ este un fertilizant foliar complex cu microelemente, destinat în principal culturilor de viţă de vie. Produsul acţionează ca un activator al proceselor enzimatice din plante, stimulând fotosinteza, activitatea radiculară, sinteza proteică şi acumularea de glucide. Produsul este recomandat a se aplica în următoarele momente: la reluarea ciclului vegetativ pentru a accelera creşterile; în perioada de fructificare pentru a stimula acumularea substanţei uscate, a proteinelor şi a glucidelor din fruct; la apariţia simptomelor de carenţă în microelemente, pentru a restabili echilibrul metabolic. Ca avantaje ale produsului, specialistul Chemark Rom a menționat formularea performantă în microgranule și omogenitatea maximă pentru că fiecare microgranulă are aceeaşi compoziţie specială, bogată în microelemente prevenind şi corectând carenţele. Doza recomandată este de 1 kg/ha.

Soluții profesionale de combatere a bolilor și dăunătorilor

În următoarele patru ateliere au fost prezentate pe larg programele de protecție fitosanitară, reprezentanții companiilor partenere Chemark Rom, oferind informații referitoare la combaterea bolilor viței de vie (mană, făinare, putregai cenușiu), dar și a dăunătorilor, în special a moliei strugurilor (Lobesia botrana).

Molia verde a strugurilor este considerată un important dăunător al viței de vie. În România este frecvent întâlnită în toate podgoriile, producând pagube de 30 – 50% la toate cele trei generații, începând cu înfloritul și până la recoltatul strugurilor.

Soiuri de vin sensibile la atacul moliei sunt: Muscat Ottonel, Chardonnay, Riesling Italian, Tămâioasă Românească și Pinot Gris.

Tratamentele chimice se fac la avertizare prin urmărirea curbei de zbor a adulților la capcanele cu feromoni sexuali sintetici de tip Atrabot sau cu ajutorul capcanelor alimentare. Pragul economic de dăunare este de 100 fluturi masculi capturați/ săptămână/ capcană.

Dintre soluțiile propuse și aplicate de partenerii Chemark Rom, amintim produsul Mospilan 20 SG, de la SumiAgro, în doză de 0,25 kg/ha, apoi soluția Syngenta, insecticidul Affirm 1,5 kg/ha, dar și produsul Pyrinex M 22 în doză de 2,2 l/ha, comercializat și propus fermierilor de compania Adama.

Evenimentul a fost unul foarte reușit, peste 100 de cultivatori de viță de vie și nu numai au putut afla nenumărate informații tehnice, s-au putut delecta cu o priveliște excelentă a podgoriei din Dealul Cramelor și au primit cadouri inedite de la echipa de marketing a Chemark Rom.

*Articol realizat cu sprijinul revistei HortInform

 

DCIM100MEDIADJI_0012.JPG DCIM100MEDIADJI_0031.JPG DCIM100MEDIADJI_0037.JPG DSC_0017 DSC_0043 DSC_0059 DSC_0066 DSC_0080 DSC_0090 DSC_0095 DSC_0119 DSC_0141 DSC_0161 DSC_0167 DSC_0207 IMG_8412 IMG_8460 DSC_0032DSC_0034DSC_0005DSC_0040DSC_0044DSC_0046DSC_0047