În 8 septembrie 2017 în Dumbrăvioara, Mureș, Chemark Rom a organizat ultimul eveniment în câmp din acest an, marca AGRO FEST la cultura de porumb de pe solele fermei Agroprest, la care au participat peste 500 de persoane,  având ca partener principal, compania DuPont.

Acest eveniment este deja la cea de-a treia ediție în ferma Agroprest, fiind unul dintre cele mai ample evenimente din câmp desfăşurate în inima Transilvaniei, dedicate acestei culturi.  Istoricul fermei Agroprest începe acum șase ani, când au fost cultivate primele 70 ha, în momentul de față, ferma având un total de 1400 ha, desfăşurate pe raza a patru comune. În momentul însămânţării s-a utilizat un program de fertilizare din care nu au lipsit îngrăşămintele de bază, la care s-a adăugat un program de nutriţie elaborat de specialiştii de la Chemark Rom.

Tehnologii de protecţie pentru cultura de porumb

Astfel, în cadrul evenimentului din 8 septembrie, tehnologiile de protecţie aplicate solelor de porumb, prezentate invitaţilor de către firmele participante, repectiv DuPont, Nufarm, Bayer, Adama au scopul de a-i inspira pe fermieri în alegerea celei mai potrivite game de protecție pentru această cultură. Companiile partenere recomandă o monitorizare continuă a stării de sănătate a tuturor culturilor agricole, respectarea programelor de combatere a agenţilor patogeni şi a momentului optim de aplicare a tratamentelor.

În condiţiile pedoclimatice din ţara noastră, cultura de porumb este frecvent atacată pe toată perioada de vegetaţie de un complex de boli şi dăunători care au impact negativ asupra stării de sănătate a plantelor, dar și de factori de stres biotic și abiotic, reducând considerabil producţia şi calităţile de consum ale acestora.

Companiile Maisadour, Pioneer, KWS, Syngenta, Saaten Union, Summit Agro, Donau Saat și SCDA Turda au prezentat loturi demo cu hibrizi de porumb cu caracteristicile şi modul de adaptare al fiecăruia la clima din zona de centru a ţării.

“Este primul an de când facem noi agricultură, în care de la semănatul porumbului şi până acum 2 săptămâni, nu am avut nicio noapte cu mai puţin de 10 gr. C, acest lucru s-a simţit, întrucât procesele fiziologice nu au fost întârziate sau stopate și culturile au avut, practic, ceea ce le lipsea până acum, căldură noaptea. În ceea ce priveşte platforma de porumb, acesta s-a semănat pe 26 aprilie, am folosit o densitate de 72.800 de plante la hectar. Fertilizarea s-a făcut pe rând cu 150 kg de 18-46, după care, în timpul vegetaţiei încă 120 kg de azot. Erbicidările au fost diferenţiate în platformă, fiecare dintre companiile de astăzi având propria reţetă, iar la momentul prezentării, reprezentanţii companiilor vă vor povesti despre acestea. În acest lot, am prelucrat terenul în acelaşi mod și ar mai fi un amănunt pe care nu pot să-l ratez: acel teren în care vedeţi lotul de porumb are cu 2 ani mai puţin în exploatare în comparaţie cu celălalt şi acest lucru încă se mai vede, n-am reuşit să facem o nivelare tocmai perfectă şi având în vedere că a avut diverşi proprietari în trecut, care au folosit tehnologii diferite, mai sunt încă zone de neuniformitate. Noi considerăm că este necesar minim 5-6 ani pentru a uniformiza şi pentru a aduce terenul la un grad de fertilitate satisfăcător. În cadrul fiecărui hibrid veţi putea vedea diferenţe semnificative date de geografia terenului. La fel ca la cultura de sfeclă, am folosit îngrăşământul starter Seed Sprint şi exceptând acel episod de arșiţă pe care l-am avut în  luna iulie şi început de august, lucrurile au fost aproape perfecte la cultura de porumb.”, ne-a spus Radu Bercu, inginerul fermei Agroprest.

Nutriţie exclusivă în România pentru solele de porumb

Fermierii prezenți la eveniment au avut ocazia să viziteze 12 loturi demo ale celor mai importante companii producătoare de semințe și produse pentru protecția plantelor. Chemark Rom a implementat la aceste loturi o schemă tehnologică de nutriție cu produse exclusive, începând cu îngrășământul starter microgranulat Seed Sprint.

Chemark Rom a identificat necesitatea existenței unui sector specializat pe nutriția plantelor la noi în țară și astfel, din 2011, gama de nutriție adusă în exclusivitate în România s-a dovedit a fi drumul corect spre o agricultură modernă și performantă. Prin repezentantii săi, compania îşi intensifică an de an eforturile şi creativitatea pentru a dezvolta servicii noi, adaptate specificului local, capabile să răspundă nevoii fermierilor de a deveni mai competitivi şi de a avea recolte bogate.

“La porumb s-a folosit aceeasi tehnologie ca şi anul trecut, dacă vă uitaţi la acest lan de porumb, avem loturile fiecărui furnizor, dar a fost o aplicare uniformă de tehnologie de nutriţie Chemark. La semănat am folosit straterul Seed Sprint, la prima trecere la erbicidarea postemergentă apare Delfan Plus pentru că am vrut să ajutăm porumbul să treacă peste stresul fitotoxic, eu zic că am reușit cu brio, iar în ultima fază când s-a putut intra am aplicat produsul Nutriphuse, o uree lichidă fără biuret, fără nicio arsură pe plantele de porumb. Dacă aruncaţi o privire veţi observa că această cultură este încă verde, acest aspect datorându-se efectului produsului Nutriphuse.” a spus Imre Balazs, directorul tehnic al Chemark Rom.

Noutăţi în portofoliul Chemark Rom

“În tehnologia pentru porumb avem 2 produse speciale, Azofix şi Fosfix, noutăţi absolute la noi în ţară, cărora le-ar trebui acordată atenţia cuvenită. Sunt 2 produse microbiologice bazate pe bacterii.

Azofix, bazat pe bacteria fixatoare de azot, aşa cum îi spune şi numele, să-i spunem ceva asemănător cu ceea ce găsiţi la leguminoase în nodozităţi, dar nu este endobacterie, ci este o bacterie rizosferică, adică pe suprafaţa rădăcinilor plantelor, nu este legată de vreo plantă ca soia sau lucerna, ci este o bacterie universală, se găseşte în sol. Aplicând acest produs, mărim cantitatea acestor bacterii benefice care  fixează azotul atmosferic care nu este asimilabil plantelor. Acest produs se aplică la semănat, în faza de ogor negru pentru a obține un aport semnificativ de azot. Fosfix este tot un produs bazat pe bacterii și ajută ca rezervele de fosfor care există în sol să fie accesibile plantelor. Deci, cele 2 produse sunt noutăţile absolute în momentul de fată în portofoliul nostru şi aici le puteţi vedea la lucru.” a declarat directorul tehnic al companiei Chemark Rom, Imre Balazs.

Lot experimental sfeclă – premieră la ferma Agroprest

“Este pentru prima oară când în ferma Agroprest se cultivă sfecla. Aceasta a fost semănata în 25 martie, cu teren prelucrat din toamnă, fără a folosi arătură, doar cu scarificare, cu teren nivelat. Prima fertilizare s-a făcut cu 700 de kg de îngrăşământ complex, după care am nivelat final terenul. La semănat am folosit îngrăşământul starter Seed Sprint de la Chemark Rom, acest lucru s-a văzut pentru că răsărirea a fost aproape impecabilă. S-au mai făcut o serie de lucrări tehnologice, erbicidare preemergentă, 3 erbicidări postemergente, am aplicat şi foliare aproape la fiecare trecere, cu Nutricomplex şi stimulatori, respectiv Delfan Plus, un produs extraordinar de bun în ceea ce priveşte protecţia plantei de cultură la stresul generat de erbicidări. S-au făcut şi 4 tratamente cu fungicide, am avut în timpul verii şi un eveniment mai puţin plăcut cu o furtună puternică însoţită de grindină, dar se pare că tratamentele şi-au făcut pe deplin efectul.”  ne-a mărturisit Radu Bercu, inginer ferma Agroprest.

Nutriţia foliară pentru acest lot experimental de sfeclă de zahăr  a fost  făcută exclusiv cu produsele Chemark Rom.

“Vă rog să remarcaţi cultura extraordinară de sfeclă pe care o avem aici, tot cu tehnologie de nutriţie Chemark a fost realizată şi a ieşit foarte bine, astfel de sole sunt foarte rare. Astfel, semănatul s-a făcut cu Seed Sprint, vârful de lance al starterelor din România. După părerea mea, este de o calitate excepţională şi datorită acizilor humici conţinuţi. Ştiţi foarte bine ce firavă este sfecla când încearcă să germineze, iar acest produs ajută foarte mult la aceste prime faze.

Sfecla a avut o răsărire foarte uniformă, dar ştiţi foarte bine că este foarte sensibilă la îmburuienare în primele faze, de aceea trebuie să intrăm cu nişte erbicide performante.

În prima trecere, când sfecla de-abia a ieşit am adăugat un stimulator de creştere, Delfan Plus, cu doza de 1 l/ha, nimic altceva.  La a doua trecere, în afară de erbicidul postemergent aplicat împreună cu Delfan, am mai adăugat  Synergizer 8-32-4, cu 32% fosfor, plus acizi humici. Este un produs lichid cu greutate specifică foarte mare, un produs importat din SUA de Chemark. La cea de-a treia trecere, tot cu aceeaşi combinaţie de eribicide, am adăugat Delfan Plus cu Nutricomplex, adică am început să-i dăm de mâncare sfeclei. În faza următoare cu fungicidele, am adăugat borul care este indispensabil sfeclei, mai ales dacă mergem pe calitate şi vrem să avem conţinut de zahăr. Sunt 2 aplicări cu Boratec, este produsul nostru cel mai simplu cu bor.

Noi avem o stabilitate în tehnologiile noastre şi ceea ce vă recomandăm astăzi este o tehnologie de nutriție similară cu cea de anul trecut, dacă mai ţineţi minte. Noi, reprezentanții Chemark Rom credem în ceea ce recomandăm şi ne susţin mai ales rezultatele pe care le vedeţi aici în câmp.” a adăugat Imre Balazs.

Pe lângă prezentarea tehnică a platformelor, invitații au avut parte de surprize pregătite de echipa de marketing Chemark Rom, în ton cu evenimentul. Odată cu finalizarea acestui eveniment, Chemark Rom pune punct pentru acest an, seriei de evenimente în câmp, Agrofest, dedicate atât culturii mari cât și culturilor speciale, evenimente originale şi bine organizate, care le-au adus fermierilor prezenţi multe informaţii noi pentru succesul mult căutat de fiecare dintre ei în activitatea pe care o desfăşoară.

 

DCIM100MEDIADJI_0017.JPG DCIM100MEDIADJI_0026.JPG DSC_0010 DCIM100MEDIADJI_0033.JPG DSC_0017 DCIM100MEDIADJI_0040.JPG DCIM100MEDIADJI_0055.JPG DSC_0003 DSC_0030 DSC_0020 DSC_0023 DSC_0035 DSC_0039 DSC_0040 DSC_0044 DSC_0073 DSC_0085 DSC_0088 DSC_0093 DSC_0097 DSC_0100 DSC_0119 DSC_0151 DSC_0168 DSC_0186 DSC_0190 DSC_0203 DSC_0230 DSC_0234 IMG_0029 IMG_0034 IMG_0055 IMG_0142