Buletin agrometeorologic la început de noiembrie

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ

28 Octombrie – 03 Noiembrie 2017

  • Caracteristici meteorologice

Vremea normală de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 2…13°C în primele zile, limite apropiate de normalul perioadei și -2…10°C spre sfârșitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…6°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 3…16°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -8…9°C, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului superficial la sol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 și 10 cm va fi cuprinsă între 4…14°C îndeosebi în zonele de câmpie, limite optime desfăşurării proceselor vegetative la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă însămânţate în epoca optimă.

Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale în cea mai mare parte a regiunilor agricole, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) în centrul și nordul țării, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului. De asemenea, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

  • Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Seceta pedologică moderată și puternică se va semnala în estul și izolat în nord-estul Moldovei, centrul și estul Dobrogei, nord-vestul și vestul Banatului, vestul Crișanei.

  • Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ritmurile de vegetație la cerealierele de toamnǎ se vor desfășura în general normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând zonele depresionare centrale şi nordice, precum şi pe terenurile agricole cu deficite de apă în sol, unde procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent.

Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate până în prezent se vor afla în fazele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze (10-100%). Sub aspect fenologic, la cultura de rapiţă se vor semnala răsărirea (40-100%) şi creşterea aparatului foliar (4-9 frunze), în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Starea de vegetație a plantelor se va prezenta în general bună şi medie, îndeosebi în semănăturile efectuate în epoca optimă. Sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică se va recolta în continuare, local fiind posibilă finalizarea acestor lucrări. În majoritatea plantaţiilor pomi-viticole se vor înregistra fazele de maturare a lemnului/coardelor şi îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor. Lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, fertilizări, recoltarea de pe ultimele suprafeţe) se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii optime.

Recomandări de specialitate:

  • Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă;
  • Finalizarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă;
  • Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă;
  • Efectuarea lucrărilor de întreţinere (tratamente fito-sanitare, tăieri de întreţinere, arături, etc.) în plantaţiile pomi-viticole.