Caracteristici meteorologice
Vremea mai caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, aceasta devenind normală sub aspect termic, la nivelul întregii țări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 3…11°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C şi 0…8°C spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 4…15°C, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -4…7°C, în majoritatea zonelor de cultură, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, unde izolat vor fi condiţii de producere a îngheţului superficial la sol.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi pe aproape întreg teritoriul agricol, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în nordul şi centrul ţării, acestea fiind însoțite de intensificǎri de scurtă durată ale vântului. De asemenea, cantităţile de apă pot depăși 15…20 l/mp și izolat 25…30 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice
Conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică), în Banat, Dobrogea, pe suprafețe extinse din Transilvania, Oltenia, Moldova și Crișana, vestul, sudul și izolat în estul Munteniei. Rezerva de umiditate a solului va prezenta valori satisfăcătoare în Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei, nordul Crișanei și al Transilvaniei, sudul și local în estul Moldovei, izolat în nordul Olteniei.
În stratul 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea zonelor agricole. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică) se vor înregistra pe areale agricole extinse din Transilvania și Dobrogea, nord-vestul și vestul Banatului, estul și local în centrul și sudul Olteniei, izolat în estul Munteniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp (orz, grâu de toamnă, rapiţă) se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole, iar în depresiunile nordice şi centrale, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua în continuare uşor mai lent. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.
Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă vor înregistra diferite faze de dezvoltare, respectiv răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%).
În semănăturile efectuate în epoca optimă pe suprafeţe restrânse, rapiţa va parcurge înfrunzirea (6-14 frunze), pe majoritatea suprafeţelor agricole.
În cea mai parte a plantaţiilor, la pomii fructiferi se va menţine repausul biologic, iar la soiurile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, piersic) se va semnala faza de umflare a mugurilor de rod.
Viţa de vie se va afla în continuare în starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări.
Pe ansamblu, lucrările agricole specifice acestei perioade (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.
Recomandări tehnologice
- Controlul vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi a coardelor la viţa de vie;
- Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire şi regenerare, precum şi tratamente fito-sanitare) în vii şi livezi;
- Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
- Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară din prima urgenţă.
sursă – inmh.