Combate eficient mana cartofului!

Mana poate produce pagube mari în culturile de cartofi, dar efectele sale negative nu se opresc aici. Boala se poate transmite inclusiv în depozite. Produsă de ciuperca Phytophthora infestans, mana este una dintre cele mai grave boli ale culturii de cartof, iar presiunea de infecție a fost ridicată în ultimii ani.

Atestată oficial pentru prima dată în Germania, în urmă cu aproape 190 de ani, ciuperca Phytophthora infestans poate ataca mai multe tipuri de solanacee. În cazul culturii de cartofl, tuberculii sunt cu atât mai expuși atacului cu cât se găsesc mai aproape de suprafața solului. Ciuperca se transmite de la an la an prin miceliul dezvoltat în tuberculii deja infectați. Sporadic, se poate transmite și prin resturile vegetale.

Cauzele și simptomele manei cartofului

Perioadele cu precipitații abundente, asolamentul incorect sau chiar inexistent și cartofii pentru sămânță neverificați corespunzător sunt principalii factori care favorizează apariția manei la această cultură. Odată instalată infecția, se  propagă rapid, în funcție de condițiile de mediu și de rezistența soiului la mană. Cele mai mari pagube produse de mană se înregistrează la noi în regiunile deluroase și muntoase, în special în anii cu veri ploioase și temperaturi ușor mai scăzute față de normele climatologice. O cultură netratată la timp poate fi compromisă total de mana cartofului. În schimb, riscurile pot fi controlate dacă se efectuează la timp tratamente cu fungicide.

Mana cartofului se poate transmite prin tuberculii infectați în prealabil sau prin resturile vegetale de pe sol. Simptomele sunt ușor identificabile. Frunzele afectate de mană dezvoltă pete gălbui, rotunde, iar pe partea inferioară puteți observa un puf albicios foarte fin. Mai târziu, lăstarii se brunifică.Dacă petele respective înconjoară tulpina, aceasta se va usca complet. Odată ajunși la suprafața solului, sporii generați din infecția primară pot produce infecții secundare.

Este important de știut că primele simptome se pot observa la 35 de zile, în medie, de la plantare. Uneori, primele semne pot apărea chiar mai repede, dacă sunt precipitații abundente. Infecția se poate propaga pe o rază de 10 km zilnic, ceea ce face ca un focar de infecție să poată afecta cu ușurință o suprafață de circa 100 de hectare, în lipsa măsurilor adecvate de prevenire și combatere. Ulterior, la începutul verii, infecția trece de pe frunze și tulpini pe tuberculi, datorită ploilor care transmit conidiile în sol. Mana se poate transmite și de la un cartof la altul, în timpul recoltării, dacă aceștia ajung în contact cu resturile vegetale sau solul impregnat cu conidii. Ulterior, în depozite, cartofii care prezintă diferite răni de recoltare pot fi ușor infectați dacă intră în contact cu tuberculii afectați de mană. Cartofii afectați prezintă zone cu aspect brun-cenușiu, ușor cufundate. Dacă sunt ținuți în spații cu umezeală mare, cartofii se pot acoperi cu un puf fin, albicios.

Măsuri pentru prevenirea și combaterea manei la cultura de cartof

Mana la cartof poate fi ușor prevenită, dacă se respectă câteva măsuri de bază. În primul rând, la plantare aveți grijă să folosiți tuberculi sănătoși. Aceștia se vor planta la distanțe de 10-15 centimetri, pentru a diminua riscul de infecții târzii. Dacă observați simptome de infecție, evitați irigarea culturii prin aspersie, pentru a nu favoriza extinderea rapidă a manei.

Cea mai bună măsură preventivă e însă aplicarea unor fungicide eficiente.
Două produse care dau rezultate excelente sunt fungicidele Acrobat® MZ 69 WG și Polyram® DF, de la compania BASF. Acrobat® MZ 69 WG este un fungicid pe bază de dimetomorf, din grupa morfolinelor şi mancozeb, din grupa ditiocarbamaţilor. Produsul acționează translaminar, având efect atât sistemic, cât și de contact. Se aplică foliar, este activ în toate etapele ciclului evolutiv al ciupercii, având o activitate preventivă, curativă și antisporulantă excelentă. Efectul rezidual îndelungat asigură o protecție de durată. Fungicidul poate fi folosit și pentru a combate mana la alte culturi precum vița de vie, tomatele, castraveții, pepenii, ceapa.

După aplicare, fungicidul Acrobat® MZ 69 WG începe să combată mana chiar de la nivelul tulpinii, protejând noile creșteri. Efectul său asupra sporilor este foarte puternic, inhibând totodată dezvoltarea ciupercii în toate fazele sale.

Produsul se aplică în doza de 2 kg/ha, putând preveni atât mana cartofului, cât și alternarioza.
Ambalaje disponibile:

  • 10 kg
  • 1 kg
  • 200 g.
  • 20 g.
Produsul este micro-ambalat de Chemark Rom și este distribuit în fitofarmacii.

Polyram® DF este un alt fungicid BASF indicat pentru combaterea manei cartofilor. Conține substanța activă  metiram, este un produs cu acțiune de contact, cu efect multi-site, fără să existe riscul de dezvoltare a rezistenței.Polyram® DF combate atât mana, cât și alternarioza la cartof.Polyram® DF are o aderență excelentă la suprafața frunzelor, precum și o eficacitate ridicată în combaterea manei.

Pe lângă mana cartofului, Polyram® DF se poate utiliza și pentru combaterea altor boli:

  • mana la tomate, castraveți, ceapă, vița de vie
  • rapănul la măr, păr

Doza de aplicare: 1,8 kg/ha.
Ambalaje disponibile:

  • 10 kg
  • 1 kg
  • 200 g
  • 20 g
Produsul este micro-ambalat de Chemark Rom și este distribuit în fitofarmacii.

În funcție de factorii de mediu și presiunea de infecție, tratamentul se poate repeta la un interval de 7-10 zile. Pentru o schemă completă de protecție a culturii de cartof, puteți consulta schema de mai jos.

Pentru combaterea buruienilor, puteți aplica erbicidele Stomp® Aqua sau Frontier® Forte, iar pentru combaterea gândacului din Colorado, în portofoliul BASF există insecticdele Alverde® și Fastac® Active.