Controlul manei la vița de vie

 Agentul patogen

Plasmopara viticola sau mana  viţei de vie este o ciupercă ce aparţine fam.  Peronosporaceae, ord. Oomycetales, clasa  Phycomicetes.

Mana viţei de vie (Plasmopara viticola) este o  boală foarte păgubitoare, pierderile de recoltă pot  varia între 10% până la 90-100%, în funcţie de  umiditatea atmosferică, fapt care determină  intensitatea atacului și frecvenţa bolii.

Ciuperca iernează sub forma de oospori în  frunzele mozaicate căzute pe sol din toamnă. În  primavară, oosporii germinează la suprafaţa  solului îmbibat cu apă la temperaturi de peste 10°C  (maximum fiind de 32°C iar optimum 22°C-32°C).

În timpul ploilor repezi de primăvară, zoosporii  care plutesc în bălţile din jurul butucilor sunt  proiectaţi pe partea inferioară a frunzelor și  pătrund în ţesuturile plantei-gazdă prin osteolul  stomatelor de pe frunze.

În acest mod se produc  infecţiile de primavară sau primare. Vântul și  curenţii de aer facilitează diseminarea bolii. După  producerea infecţiilor primare urmează perioada  de incubaţie, la finalul căreia pe frunze apar pete  galbene-untdelemnii sau „petele iniţiale de mană.

Manifestarea bolii este marcată de apariţia pe  partea inferioară a frunzelor a unei pulberi  albicioase constituită din organele de înmulţire ale  ciupercii formate din conidiofori și conidii.

Contaminările secundare cu ajutorul conidiilor se  pot repeta de mai multe ori în timpul perioadei de  vegetaţie în funcţie de frecvenţa ploilor ce menţin  picăturile de apă pe organele viţei de vie timp de  1-2 ore.  În anii ploioși, așa zișii ani «de mană», numărul  infecţiilor secundare poate ajunge la 10-15, chiar  mai multe. Stabilirea momentului când are loc  producerea infecţiei primare și determinarea  lungimii perioadei de incubaţie are o mare  importanţă în combaterea raţională a manei.

Tratamentele chimice trebuie aplicate numai în  timpul perioadei de incubaţie pentru ca la apariţia  conidioforilor și a conidiilor, organele viţei de vie să  fie acoperite și protejate de soluţia fungică.

Momentul optim de aplicare a primului tratament  depinde de momentul producerii infecţiei primare,  «regula de 30 « (10°C temperatura minimă a aerului  măsurată dimineaţa devreme, 10 mm precipitaţii  căzute în ultimele 24-48 h, 10 cm lungimea  lăstarului ce corespunde unei suprafeţe a frunzei  de 5-6 cm²). Toate acestea pentru a nu aplica prea  devreme și inutil tratamentul. Durata perioadei de  incubaţie variază între 4-23 de zile în funcţie de  temperatura și umiditatea relativă a mediului  ambiant. (Tabelul lui Muller privind calculul  perioadei de incubaţie).

Simptome – Atacul de mană se manifestă pe  toate organele aeriene ale viţei de vie, frunze,  lăstari erbacei, cârcei, flori, ciorchini și boabe.

vita