Cum arată ferma viitorului?

În condiţiile în care agricultura este un sector destul de imprevizibil, fermierii încearcă să apeleze la cele mai inovatoare metode astfel încât să gestioneze cât mai bine procesul de evoluţie a culturilor deţinute. Noile tehnologii se dovedesc extrem de utile pentru agricultori pe măsură ce sunt utilizate pe o arie din ce în ce mai largă.

Tractoare cu pilot automat

11644_15324Mulţumită GPS-ului tractoarele sau combinele pot fi controlate cu uşurinţă prin câmp. După ce utilizatorul transmite computerului de la bordul utilajului, distanţa de la punctul A la B, acesta va trasa o linie între punctele menţionate.

Tractorul care efectuează un apel telefonic

Următorul pas inovator din agricultură este sistemul de navigație inteligent. Aceste tehnologii permit echipamentelor să discute cu fermierii. În acelaşi timp, utilajele pot comunica între ele.

Irigaţie realizată prin intermediul unui smartphone.

Tehnologia folosită pentru smartphone joacă un rol important în monitorizarea şi controlul sistemelor de irigare a culturilor. Cu un echipament adecvat, un fermier poate controla de la distanţă când să irige culturile.

Senzori pentru culturi

Aceşti senzori implantaţi în sol indică nivelul de umiditate, gradul de luminozitate şi cantitatea de ingrăşământ de care are nevoie o plantă pentru a fi productivă. Aceşti sezori ajută agricultorii să-şi dea seama de cât îngrăşământ este nevoie pentru ca plantele să crească în condiții optime.

Irigaţii hidroponice

OLYMPUS DIGITAL CAMERAExact ca în cazul florilor care cresc într-o simplă vază cu apă şi plantele se pot descurca foarte bine doar cu apă şi nutrienţii potriviţi. Productivitatea este de cel puţin două ori mai mare decât a agriculturii clasice, pe sol. Cea mai bună utilizare a sistemelor hidroponice este în cazul răsadurilor şi puieţilor, în mediu controlat, în scopul plantării în sol sau vânzării.

Agricultura conservativă

Clima capricioasă de la noi, dar şi costul mare al combustibilor fac să fie din nou viabile unele practici străvechi. De exemplu, păstrarea resturilor vegetale pe sol menține nivelul de umiditate. Cercetătorii au arătat că este posibilă chiar şi însămânţarea fără arătură, cu condiţia să fie aplicată corect. Avantajele sunt prevenirea eroziunii şi reducerea nevoii de irigaţii.

Hedging agricol

Riscurile de afaceri se pot echilibra reciproc atunci când culturile sunt diversificate corect: când o cultură e compromisă, alta aduce profituri neaşteptate. Pentru o echilibrare corectă, e nevoie de expertiza unui agronom.

Biogaz

O instalaţie de biogaz care să folosească deşeurile de la o fermă – pentru a produce căldură sau chiar electricitate – poate aduce câteva procente în plus la încasări. Adică, exact diferenţa dintre pierdere şi profit. Se poate face biogaz şi din resturi de masă vegetală.

Author: Oprisenescu Mihai