Modalități eficiente de prevenire și combatere a manei viței de vie

Mana viței de vie poate distruge în totalitate o întreagă recoltă de struguri. Este un coșmar pentru viticultorii care urmăresc nu numai calitatea, ci și profitul. Boala a apărut în Europa în urmă cu peste 130 de ani și s-a răspândit rapid. Vinul produs din strugurii afectați de mană are o calitate inferioară, cu multă aciditate și foarte puțin alcool.

Condițiile climatice ale sezonului 2019, cu precipitații abundente, au favorizat, din păcate, instalarea manei în multe zone din țara noastră.

Mana viței de vie, numită științific Plasmopara viticola, este foarte periculoasă din cauza răspândirii și a pagubelor mari pe care le poate produce. De obicei, agentul patogen iernează sub frunză. Infecțiile cu Plasmopara viticola sunt cu atât mai posibile și mai frecvente, cu cât condițiile de umiditate se mențin în lunile aprilie și mai. Sporii pot germina în doar 24 de ore, în condiții de vreme umedă și temperaturi de peste 8°C.

Din cauza infecțiilor primare produse în luna mai, conidioforii trec, prin explozie, pe primele frunze ale plantei. Infecția are loc de jos în sus, de la sol spre vârful de creștere a lăstarului. În condiții optime se produc o succesiune de infecții secundare. Planta poate fi infectată permanent dacă nu se aplică tratamentele preventive.

Mana viței de vie este ușor de recunoscut. Frunzele afectate prezintă pe partea superioară pete rotunde, de culoare galben deschis, cu aspect uleios-lucios. Pe partea inferioară a petelor puteți observa un strat de puf dens, albicios. Boabele de strugure infectate de mană capătă o culoare roșu-brun și au o suprafață coriacee. Dacă ajunge la ciorchine în perioada înfloritului, mana îl poate usca în totalitate.

Modalitatea eficientă de combatere a manei viței de vie este împiedicarea apariției infecțiilor. Tratamentele cu fungicide pentru combaterea manei trebuie efectuate, în primul rând, preventiv. În cazul în care ați detectat condiții de infectare, repetați tratamentele cu fungicide curative.

O soluție  eficientă în combaterea manei este fungicidul Acrobat® MZ 69 WG produs de compania BASF: Are efect preventiv, curativ și antisporulant, grație substanțelor active: dimetomorf (activitate sistemică) șimancozeb  (activitate de contact). Se remarcă printr-o bună rezistență la spălare, date fiind condițiile climatice instabile din ultima perioadă. Acrobat® MZ 69 WG poate fi aplicat înainte de înflorit, după înflorit sau la formarea boabelor. Cele trei moduri diferite de acțiune protejează complet cultura de viță de vie, chiar și în condiții de presiune ridicată de atac.

Produsul este comercializat de Chemark Rom și este disponibil in ambalaje de 20 gr.