Plantaţiile viticole din zona Tohani încep de la poalele vârfului Strehanu, care are o înălţime de 422,6 m. Aici se afla o plantaţie viticolă deţinută de  un nou actor intrat în această activitate de producţie  de struguri şi vin, respectiv Amfiteatru Vitis. 

Înfiinţată în 2008, plantaţia viticolă este  proprietatea companiei Chemark Rom, cu  acţionariat integral privat, românesc. 

Domnul Dan Cristian, Director de producţie, ne  povestește câte ceva despre istoricul zonei: „Aici a  fost moşia Doamnei Neagă, soţia lui Mihnea Turcitul,  domn al Ţării Româneşti în anii 1577-1583 şi 1585-  1591. Moşia Doamnei Neagă se întindea până la  Cislău. Legende legate de numele său, tangenţial şi  de cel al lui Mihnea circula şi azi în Tohani.  Achiziţia domeniului viticol a venit din pasiunea  administratorului societăţii, d-l Tudorel Pilaf, pentru  tot ceea ce înseamnă viticultură şi vin, iar pasiunea  devine în acest moment şi o afacere. Societatea  deţine în proprietate o suprafaţă de 33 ha de viţă de  vie în două locaţii, prima în zona dealului Strehan de  16,5 ha şi a doua în zona dealului Vârful cu Dor cu  aceeași suprafaţă, 16,5 ha.”

Domeniul viticol se învecinează sau este în  zona în care se află Budureasca, Lacerta, Cramele  Hallewood, Oenoterra si Cramele Tohani 

Domnul Mihalcea Constantin, Tehnologul Șef,  ne descrie cu mândrie plantaţia:  „Plantaţiile au orientare sudică, fiind mângâiate  de soare pe toată durata zilei, au zone plate şi  terasate, zona de la Strehanu având forma unui  amfiteatru, de aici şi denumirea domeniului.”

Sortimentul viticol este diversificat, având  următoarele soiuri de struguri:  

  •  Fetească Neagră;
  •  Chardonnay;
  •  Riesling Italian;
  •  Fetească Regală;
  • Tămâioasă Românească;
  •  Muscat Ottonel.

Vârsta plantaţiei este de 10 ani, domeniul  Amfiteatru fiind replantat prin programul naţional  de reconversie al viţei de vie cu sistem de  susţinere modern cu spalieri metalici.

Amfiteatru Vitis – gazda Agrofest 2018 si 2019 urmează să mai planteze 15,5 hectare în zona  Vârful cu Dor, cu soiurile Fetească Neagră, Merlot,  Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc și Syrah.  Tipul de tăiere aplicat la vie este Guyot dublu,  iar forma de conducere este semiînaltă.  Producţia anuală de vin este de aproximativ  60.000 litri, cu denumire de origine controlată, de pe  cele 16 hectare din zona dealului Strehan. Gama  sortimentală de vin a societăţii este formată din  două mărci: Aristocrat, respectiv Zaiafet.  În gama Aristocrat găsim soiurile Fetească  Neagră, Chardonay, Cuvee şi Tămâioasă  Românească, toate vinurile fiind seci şi DOC  (denumire de origine controlată).  În gama Zaiafet, recolta 2017, găsim soiurile  Fetească Regală, Tămâioasă Românească,  Chardonnay şi Fetească Neagră.

Încă de la apariţia pe piaţă a vinului noii  societăţi, acesta a fost prezent la târguri şi  concursuri, fiind foarte apreciat şi recompensat  cu medalii şi diplome.  Amfiteatru Vitis are în proiect construcţia unei  crame proprii în această zonă.  Anual, în această plantaţie se organizează  loturi de testare și loturi demonstrative cu  tehnologii de protecţie a plantelor, cu produse de  la cele mai importante companii de profil.

Anul acesta, pe data de 3 iulie, va avea loc evenimentul Agrofest organizat de compania  Chemark Rom, eveniment în care vor avea loc  prezentări de loturi demonstrative cu tehnologii  de protecţia plantelor şi nutriţie pentru cultura de  viţă de vie.  Patru companii de protecţia plantelor (Nufarm, Corteva, Adama,Tradecorp International) vor prezenta aici în data de 3 iulie programe de tratament aplicate la cultura viţei de vie, iar Chemark Rom va explica rezultatele obținute în urma aplicării tehnologiei de nutriție.