Poți combate eficient monilioza sâmburoaselor folosind fungicidul Signum®

Evită pierderile de producție cauzate de monilioză

Vremea din această primăvară favorizează apariția moniliozei la pomii fructiferi. Umiditatea ridicată, precipitațiile și temperaturile sub mediile climatologice normale sunt câțiva dintre factorii ce pot favoriza dezvoltarea moniliozei la speciile de sâmburoase. Cei mai afectați de ciuperca Monilinia spp. sunt cireșii, prunii, vișinii, piersicii și caișii.

Pierderile de producție provocate de monilioză pot ajunge chiar și la 90%.  În anumite cazuri grave, monilioza poate duce chiar și la pierderea completă a pomilor fructiferi, dacă nu se aplică tratamentele fitosanitare adecvate.

Simptomele moniliozei

Cunoscută și sub numele de putregaiul brun al sâmburoaselor, monilioza afectează pomii în special în momentul înfloririi, respectiv în perioada maturării fructelor. Monilinia spp. poate ataca toate organele pomului, în funcție de gradul de sensibilitate al soiului. Ciuperca se transmite prin intermediul miceliului de rezistență.

Din păcate, este ușor să confunzi primele simptome ale moniliozei cu daunele provocate de îngheț. Diferența este că simptomele moniliozei nu sunt uniforme, la fel ca în cazul înghețului, iar florile rămân pe ramuri, chiar dacă sunt afectate. Lăstarii afectați se brunifică și se pot rupe, nu mai înainte ca vârfurile lor să curbeze și să se ofilească. Atât florile, cât și fructele atacate se ofilesc și capătă nuanțe brune, dar nu pică din pom. Dacă sunt aproape de maturitate, fructele atacate încep să fie acoperite cu un puf gri-albicios și putrezesc.

Combaterea moniliozei la sâmburoase

Identificată pentru prima dată în România acum 40 de ani, monilioza s-a răspândit în toate regiunile. Pagubele produse de atacurile Monilinia spp. sunt, în medie, de 60%, așa cum arată datele Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa.

Cea mai bună metodă de prevenire a moniliozei rămâne însă aplicarea unui tratament cu un fungicid eficient. Unul dintre produsele optime pentru combaterea moniliozei este fungicidul Signum®, produs de compania BASF. Acesta poate fi aplicat preventiv, în perioada înfloririi, dar și la dezvoltarea fructelor și la intrarea în pârgă. Produsul poate fi integrat ușor într-un program de tratamente. Aplicarea Signum® trebuie făcută în alternanță cu produse cu moduri diferite de acțiune, pentru a elimina riscul de apariție a rezistenței.

Modul de acțiune

Fungicidul Signum® conține 6,7% Piraclostrobin și 26,7% Boscalid, două substanțe active sistemice, cu moduri diferite de acțiune. Prima substanță activă, piraclostrobin, este o strobilurină de ultimă generație, care inhibă creșterea tubului germinativ și sporularea agentului patogen. După aplicare, piraclostrobin formează un depozit la suprafața frunzei, apoi migrează spre interiorul acesteia, la doar câteva minute.

Cea de-a doua substanță activă, Boscalid, blochează enzima SDH. Drept urmare, germinația sporilor este inhibată, tubul germinativ nu mai crește, iar celulele ciupercii mor. Boscalid are efect și asupra altor boli, precum alternarioza, antracnoza, putregaiul alb sau negru, iar secundar asupra făinării.

Modul de aplicare

Utilizat la speciile de sâmburoase, produsul Signum® este extrem de eficient împotriva moniliozei florilor (Monilinia laxa), moniliozei fructelor (Monilinia fructigena), a pătării roșii. Fungicidul se poate aplica în doza omologată de 0,5 kg/ha. Aveți nevoie de un volum de 500 – 1500 de litri de apă la hectar. Păstrați un interval de pauză de 7 zile între aplicări. Se pot aplica maxim 3 tratamente pe sezon, de la deschiderea primelor flori până la începutul colorării tipice a fructelor (prun, cireș, vișin) sau până la coacerea fructelor pentru recoltă (cais și piersic).

Beneficiile tehnologiei AgCelence®

Fiind un fungicid de nouă generație, Signum® oferă mult mai mult decât protecție eficientă și combaterea moniliozei sâmburoaselor. Tehnologia AgCelence® de care beneficiază acest produs îți poate aduce sporuri semnificative de producție, precum și fructe de o calitate înaltă.

Efectele fiziologice de vitalizare contribuie la creșterea cantității de zahăr din fructe, asigură fructe de dimensiuni uniforme și sporesc consistența și fermitatea. Studiile efectuate au evidențiat că fungicidul Signum® determină totodată și creșterea procentului de producție destinată vânzării. Un alt beneficiu este rezistența crescută a pomilor la factorii de stres abiotici (precum seceta, variațiile de temperatură) sau biotici (atacul insectelor, al agenților patogeni).

Avantajele folosirii fungicidului Signum®

  • Previne și combate cu eficacitate maximă monilioza sâmburoaselor
  • Crește calitatea producției pentru o valorificare mai bună
  • Plantele tolerează mai bine factorii de stres
  • Efecte benefice asupra acumulării zaharurilor în fructe
  • Fructele pot fi păstrate mai mult timp
Produsul Signum®  poate fi achiziționat la distribuitorul Chemark Rom. Cere oferta accesand formularul de contact.

Poți afla mai multe informații despre produsul Signum® contactând un reprezentant al companiei BASF.