In primavara anului 2019 specialistii Chemark Rom va recomanda:

  • BARCA 334 SL

    Pentru combaterea in postemergenta a buruienilor dicotiledonate BARCA 334 SL, se aplica cu o doza de 0,25 – 0,35 l/ha.

  • ARES PRO 100

    Pentru combaterea complexului de boli, care afecteaza rapita (Alternaria, Phoma, Botrytis, Sclerotinia, Erysiphe) ARES PRO  se recomanda o doza de 1,25 l/ha.

  • JENOT 100 EC

    Pentru combaterea samulastrei de cereale si a buruienilor monocotiledonate JENOT 100 EC, recomandam o doza de 0,4 – 0,5 l/ha.

Recomandari protectie rapita cu produse exclusive Chemark Rom

La rapiţa de toamnă stadiul de vegetaţie în teren este extrem de neuniform, în funcţie de momentul semănatului și condiţiile de răsărire. În acest context, trebuie să abordăm fiecare parcelă diferenţiat în funcţie de problemele din parcelă.

rapita de toamnaBoli importante se instalează încă din toamnă și aici amintim Laepthospheria maculans (putregaiul negru al tulpinilor) și îl identificăm acum în cultură ca pete circulare albicioase care apoi devin perforaţii în frunze. Ciuperca sistemizează miceliul în vasele conducătoare ale frunzei până la coletul plantei, după care intră in latenţă până la reluarea vegetaţiei. Trebuie intervenit la timp pentru stoparea sistemizării bolii cât mai devreme în primăvară la momentul în care putem ieși în câmp și avem temperaturi de peste 10 grade Celsius în aer.

Produsul recomandat este Ila 250EC care conţine difenoconazol 250 g/L.

Aplicarea fungicidului la acest stadiu va bloca sistemizarea bolii dar va avea și un efect preventiv pentru instalarea alternariozei sau a putregaiului alb. Difenoconazolul nu are efect retardant, astfel că planta de rapiţă nu va suferi nici un stress în acest stadiu. În parcelele unde nu am efectuat erbicidarea în toamnă și avem probleme cu buruienile cu frunza lată, va trebui să intervenim cât mai devreme pentru controlul acestora cu erbicide selective. Un erbicid extrem de sigur și cu un spectru de buruieni combatute extrem de larg este produsul Mezotop 500 SC. Erbicidul se poate aplica la culturi care nu au depășit 9 frunze.

rapitaSubstanţa activă a acestui produs (metazaclorul) combate cele mai importante și dificil de combătut buruieni din cultura de rapiţă, monocotiledonate si dicotiledonate anuale : Veronica spp., Capsella spp., Matricaria spp., Papaver spp., Thlaspi spp., Lamium spp., Stellaria spp., Galium spp., Geranium spp., Viola spp.,Centaurea spp., Alopecurus spp., Echinochloa spp., Setaria spp chiar și Xanthium spp.

Unde avem probleme cu buruienile graminee anuale și perene sau chiar cu samulastra de cereale păioase avem alternativa utilizării unui graminicid extrem de selectiv și puternic – Jenot 100 EC, ce conţine ca și substanţă activă Quizalofop-p-etil în concentraţie de 100 grame/litru. Dozele recomandate pentru combaterea acestora sunt 0,3 litri pentru combaterea samulastrei de cereale și 0,5 litri pentru combaterea buruienilor perene. Selectivitatea produsului ne permite o aplicare mai tardivă, dar trebuie să mărim doza în funcţie de stadiul de dezvoltare al buruienilor

.

buruieni

Ing. Remus Fatol – Director Tehnic, INNVIGO AGRO S.r.l