Delfan Plus este un biostimulator uşor şi rapid asimilabil, care conţine un amestec bine proporţionat de 17 aminoacizi esenţiali L-α activi fiziologic şi funcţionali, rezultaţi din hidroliza proteinelor.
Delfan Plus este un produs ecologic, formulat cu biomolecule organice de origine naturală.

SUBSTANŢĂ ACTIVĂ | FORMULARE | CERTIFICAT BIO | FIRMĂ PRODUCĂTOARE |
Aminoacizi liberi: 28,8% w/v, Azot organic: 6,4% w/v, Carbon organic: 27,6% w/v |
Concentrat solubil (SL) |
Conform Regulamentului CE 834/2007, 889/2008 | Tradecorp International |
Avantaje
Acţiune
AMINOACIZI
Compoziţie
Aminoacizii sunt elemente esenţiale în procesul de nutriţie al oricărui organism viu. Acestea sunt componentele structurale ale proteinelor, fiind direct asimilabile. În natură există un număr de 20 de aminoacizi esenţiali, care intră în componenţa proteinelor. Ei determină majoritatea proprietăţilor ce caracterizează proteinele, şi controlează o serie de procese fiziologice importante: activitatea enzimelor, producerea clorofilei etc.
Mecanisme de acţiune
În perioade critice, Delfan Plus oferă plantelor aminoacizi de tip L-α, contribuind într-un mod rapid şi eficient la reducerea stresului şi minimalizarea efectelor lui.
Acţiunea aminoacizilor:
Acidul Glutamic creşte rezistenţa la condiţiile climatice dificile, ajută la absorbţia altor aminoacizi, accelerează asimilarea de azot anorganic.
Glicina, alanina şi acidul glutamic cresc nivelele de clorofilă şi fotosinteză, contribuind la productivităţi mai ridicate.
Acidul Aspartic are un rol fundamental în procesele metabolice.
Serina şi prolina sunt agenţi antistres: osmoprotectori care protejează membranele celulare şi proteinele împotriva deteriorării acestora, provocată de concentraţii ridicate de ioni anorganici şi de temperaturile ridicate, de stresul salin sau hidric.
Lizina şi arginina stimulează fotosinteza şi întârzie procesul de îmbătrânire.
Valina, isoleucina şi Leucina influenţează procesul de coacere a fructului.
Metionina stimulează producţia de fructe, ajutând la creşterea în dimensiune şi calitate a acestora.
Utilizare/Culturi
Cultură | Doză | Momentul aplicării | |
APLICARE FOLIARĂ |
Cereale |
1-2 L/ha |
Se aplică toamna la începutul înfrăţirii, la reluarea vegetaţiei în primăvară (eventual odată cu erbicidarea) și până la începutul inspicării. |
Porumb, floarea soarelui |
1-2 L/ha |
Începând cu stadiul de 4 frunze, eventual în combinaţie cu erbicidele pentru a crește eficacitatea acestora şi a reduce stresul. | |
Cartofi, ceapă |
2-3 L/ha |
3 aplicări, la intervale de 10-14 zile după răsărire. | |
Rapiţă |
1-2 L/ha |
Toamna, în faza de rozetă (6-8 frunze), pentru creșterea rezistenţei la îngheţ și primăvară, de la începutul alungirii tijei până la apariţia bobocilor florali. | |
Culturi horticole |
1-2 L/ha per aplicare |
2-3 aplicări, la intervale de 10-14 zile. | |
Pomi fructiferi (excepţie prun) |
1-2 L/ha |
2-3 aplicări înainte de înflorire şi 3-5 aplicări în timpul dezvoltării fructului. O doză generală de 1 L/ha este recomandată pentru a îmbunătăţi eficienţa tratamentelor cu pesticide sau fertilizanţi foliari. Este recomandabil a se folosi un volum minim de 150 L de apă/ha. |
|
APLICARE LA SOL |
Toate culturile |
doză totală 10-20 L/ha |
Este recomandată o doză de 2-3 L/ha per aplicare. Efectuaţi tratamente periodice pe parcursul întregului ciclu de vegetaţie în concordanţă cu nevoile culturii. |
Compatibilitate
Delfan Plus este compatibil cu majoritatea îngrăşămintelor şi produselor agrochimice utilizate în mod obişnuit, cu excepţia produselor care conţin cupru, sulf, uleiuri minerale şi produse alcaline (pH>8). Este recomandată efectuarea unui test înainte de prepararea amestecului şi a se consulta opinia unui specialist tehnic autorizat.
Cercetările efectuate la cerealele păioase au relevat că lipsa apei în sol îşi manifestă deosebit de puternic acţiunea stresantă asupra plantelor aflate în faza de formare a paiului. Efectele negative ale secetei în această perioadă sunt ireversibile şi se manifestă atât asupra fotosintezei şi proceselor de creştere, cât şi asupra diferenţierii şi formării organelor generative, ducând la reducerea semnificativă a producţiei de boabe şi paie.
Porumbul prezintă o sensibilitate maximă faţă de secetă începând cu faza de formare a organelor de reproducere şi până după fecundare. În funcţie de natura hibridului, influenţa secetei se manifestă printr-o serie de modificări calitative la nivelul bobului, cum sunt modificările conţinutului în azot total şi în anumite fracţii proteice. Rezultatele obţinute au arătat că reducerea suprafeţei foliare şi înălţimii a fost mai evidentă atunci când seceta şi arsiţa au acţionat concomitent asupra plantelor de porumb, în timp ce conţinutul în clorofilă s-a redus progresiv odată cu creşterea duratei de acţiune a stresului termic.
(Sursa: „Cercetări în domeniul fiziologiei plantelor de câmp la Fundulea” Elena Petcu, Maria Ţerbea, Cătălin Lazăr).
Temperaturile ridicate în perioada înfloririi pot cauza uscarea florilor şi a silicvelor în curs de dezvoltare. Plantele care duc lipsă de apă sunt mai susceptibile la apariţia acestor fenomene.
Pentru ofertă și detalii produs contactați reprezentantul Chemark Rom: