SEED SPRINT este un îngrăşământ starter microgranulat cu o concentraţie mare de fosfor, total solubil şi uşor de asimilat, având rol important în primele faze de dezvoltare ale sistemului radicular.
SUBSTANŢĂ ACTIVĂ | FORMULARE | FIRMĂ PRODUCĂTOARE | |
|
|
microgranule | Tradecorp International |
Acțiune
O problemă des întâlnită la înfiinţarea culturilor este aceea că tinerele plante nu reuşesc să extragă suficienţi nutrienţi din sol deoarece materia organică aflată în sol în mod natural nu este distribuită uniform. De asemenea pe terenurile unde se practică agricultura intensivă s-a constatat că fertilizarea de bază nu furnizează plantelor necesarul optim de micro şi macroelemente. În ambele situaţii rezultă de multe ori carenţe de nutriţie greu de corectat, un start lipsit de vigoare al culturilor, rezistenţă scăzută la boli şi dăunători şi inevitabil pierderi de producţie.
Seed Sprint oferă o formulare modernă, inovatoare şi eficientă.
Formulare
Substanțe active
FOSFOR 43%
Fosforul este pus la dispoziţia plantelor din momentul apariţiei rădăcinilor (fosforul este unul din elementele cele mai puţin mobile în sol, distanţa optimă de absorbţie a acestui element pentru porumb este de 2,5 mm la nivelul rădăcinilor). Aplicarea localizată a îngrăşământului, concomitent cu semănatul, în imediata apropiere a seminţelor permite ca nivelul de utilizare al fosforului să se apropie de 100%.
MAI MULT DESPRE BLOCAREA FOSFORULUI
BLOCAREA FOSFORULUI:
MOBILITATE, PH, TEMPERATURĂ
Fosforul este unul din elementele cele mai puţin mobile în sol, distanţa maximă de absorbţie a acestui element este de 2,5 mm la nivelul rădăcinilor.
Influenţa temperaturii solului
asupra disponibilităţii fosforului
Accesibilitatea fosforului
în funcţie de pH-ul solului
ACID HUMIC
Îmbunătăţeşte regimul humusului, având o contribuţie importantă la îmbunătăţirea calităţii structurale a solului. Acizii humici aprovizionează direct plantele cu substanţe nutritive şi fac mult mai accesibili nutrienţii din sol.
AZOT 12%
Azotul asigură dezvoltarea iniţială a plantei imediat după răsărire.
SULF 5%
Sulful este constituent de bază ai aminoacizilor si implicit ai proteinelor nou formate. Are un rol esenţial in sinteza clorofilei, intrând în compoziţia enzimelor necesare în acestui proces. Intervine în metabolismul azotului, cunoscută fiind sinergia N-S.
ZINC 0,8% sau 0,5%
Indispensabil proceselor enzimatice imediat după germinare.
Utilizare/Culturi
Seed Sprint H5 poate fi administrat cu uşurinţă cu ajutorul unui aplicator, care permite poziţionarea exactă a produsului în imediata apropiere a seminţelor.
Cultură | Doză | Observații |
Grâu | 25 kg/ha | Administrat concomitent cu semănatul |
Porumb | 25–30 kg /ha | |
Floarea-soarelui | ||
Sfeclă de zahăr | ||
Soia | ||
Leguminoase | ||
Rapiţă | 20 kg/ha | |
Legume | 25–35 kg /ha |
Efectul Seed Sprint
Dezvoltarea sistemului radicular
Brăila
Data recoltării probelor: 19 octombrie
Deşi proba martor a fost semănată cu 2 zile înaintea semănării probei cu Seed Sprint se poate observa o diferenţă clară a plecării în vegetaţie, cât şi a sistemului radicular care s-a dezvoltat mult mai bine în comparaţie cu proba martor.
Brăila
Data recoltării probelor: 30 octombrie
La proba martor a fost aplicat un alt produs din acelaşi segment (îngrăşământ microgranulat) în data de 03 octombrie.
La proba cu Seed Sprint, îngrăşămantul a fost introdus şi omogenizat cu sămânţa în buncărul maşinii de semănat.
Deşi proba cu Seed Sprint s-a semănat cu 3 zile întârziere faţă de proba martor, se constată o diferenţă semnificativă în favoarea produsului cu Seed Sprint, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului radicular, cât şi a foliajului.
Răsărire uniformă
Baza pentru o înfrăţire optimă
La începutul sezonului, când grâul „decide” câți frați să inițieze, P din îngrășământul de baza aplicat este responsabil pentru mai mult de 50% din totalul P din plantă. Disponibilitatea redusă a fosforului din sol în această perioadă poate întârzia creșterea plantelor, recuperarea nemaifiind posibilă, chiar dacă aprovizionarea cu P va crește ulterior la niveluri adecvate.
Dintre toți frații formați, boabele de la fraţii F1 și F2 (care provin de la baza primei și a celei de-a doua frunze) reprezintă aproximativ jumătate din producţia finală. Cealaltă jumătate vine de la boabele tulpinii principale. Restul lăstarilor (F3, F4 etc.) au un impact minim asupra producției finale de cereale.