Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, vremea caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, aceasta devenind normală, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 5…16°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C și 3…13°C spre sfârșitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 7…23°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -2…9°C, în aproape toată țara, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori de 5…17°C, favorabile continuării lucrărilor de semănat la culturile de primăvară din prima epocă (ovăz, orzoaică, mazăre, borceag, etc.), dar și pregătirii patului germinativ în vederea înființării speciilor de primăvară (porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr și cartof).

Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploaie în cea mai mare parte a zonelor de cultură, local cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, precum și izolat de căderi de grindină. De asemenea, izolat cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică) în Banat, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei și Munteniei, jumătatea de sud a Crișanei, local în nordul, vestul și estul Moldovei, estul Maramureșului. Rezerva de apă se va încadra în limite satisfăcătoare pe suprafețe extinse din Maramureș, nordul Crișanei, sudul și local în nordul, centrul și estul Moldovei, sudul, sud-vestul și izolat în nordul și estul Munteniei, sudul Olteniei și nord-vestul Transilvaniei.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor) conținutul de apă, se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică) în Banat și Crișana, pe suprafețe extinse din Transilvania, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, estul Maramureșului, sudul și izolat în estul Moldovei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare în cea mai mare parte a Moldovei, sudul și izolat în nordul Munteniei, vestul Maramureșului, nord-vestul Transilvaniei, sud-estul și estul Olteniei, estul și sud-vestul Dobrogei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în cea mai mare parte a zonelor agricole, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Starea de vegetație a plantelor se va menţine medie şi bună la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum şi pe suprafeţele agricole unde se menţin deficite de apă în sol, uniformitatea și vigurozitatea se va prezenta în continuare medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge înfrăţirea şi alungirea paiului (10-100%). În culturile înfiinţate după 20 octombrie 2016, predominante vor fi formarea frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţirea (10-100%).

Rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării îşi va continua înfrunzirea (8-16 frunze) şi alungirea tulpinii (10-50%).

În plantaţiile pomicole, soiurile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, prun) se vor afla la înflorire, iar seminţoasele (măr, păr, gutui) la înmugurire şi dezmugurire.

În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se va înregistra faza de “plâns”, precum şi local începutul înmuguririi.

Culturile de primăvară (borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, etc.) însămânţate până la această dată vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire). Totodată, local se vor efectua lucrările de semănat la floarea-soarelui, sfecla de zahăr şi porumb.