Prognoza agrometeorologică la început de august

Caracteristici meteorologice 5-11 august 2017:

În acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii ţări, chiar caniculară în primele zile ale perioadei.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18…35°C în toate regiunile agricole, abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C.

f

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 23…42°C, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura minimă a aerului va oscila între 13…28°C în majoritatea zonelor de cultură, înregistrându-se frecvente nopţi tropicale (Tmin ≥ 20°C).

Se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, nesemnificative din punct de vedere agricol, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în jumătatea de nord a țării instabilitatea atmosferică se va accentua treptat.

Caracteristici agrometeorologice  5-11 august 2017:

Gradul de aprovizionare cu apă în cultura neirigată de porumb, pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în cea mai mare parte a țării. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă) se vor înregistra în Banat, sudul Crișanei, nordul și local estul Moldovei, în sud-vestul și izolat centrul Transilvaniei, sud-vestul Olteniei, și sud-estul Dobrogei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare a temperaturilor mai ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate şi chiar forţate faţă de normalul perioadei, semnalându-se totodată fenomenul de ofilire temporară şi răsucirea frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea sau uscarea prematură a 2 acestora, precum forţări stadiale, în special pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică.

Cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea în ceară (20-100%) şi maturitatea deplină (10-50%), cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.

fl

În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibrizilor, porumbul se va afla predominant la înflorire, mătăsire şi maturitate în lapte (10-100%), precum şi maturitatea în ceară (10-60%) în jumătatea de sud a ţării.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor înregistra fazele de alungire şi îngroşare a axei hipocotile, precum şi local începutul acumulării zaharului în rădăcina. La cultura de cartof se vor continua creşterea tuberculilor, veştejirea vrejilor și local recoltarea la soiurile de vară.

Speciile pomicole vor parcurge creşterea şi coacerea rodului, precum şi acumularea zahărului în fructe, continuându-se totodată lucrările de recoltare. Viţa de vie se va afla la creşterea boabelor şi acumularea zaharurilor, la nivelul întregii ţări. De asemenea, la soiurile timpurii de masă se va înregistra coacerea în „pârgă”. În general, condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice (recoltare, erbicidări, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, etc).

Recomandări:

Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;

Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;

Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

Lucrări de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (tratamente fito-sanitare, erbicidări, etc.).