Recoltarea fructelor în iunie.

Reglarea fructificării

Pentru ridicarea calităţii fructelor se poate face eliminarea chiar și cu puţine săptămani înainte de recoltă a fructelor în plus.

• La prune se recomandă îndepărtarea fructelor de pe crengile prea încarcate cu fructe.

• Se înlătură fructele mici, necrozate, astfel încat să aibă distanţa între ele de aproximativ 15 cm.

• Se îndepărtează fructele deformate, deteriorate

Recoltarea

Cireşele, vişinele, afinele, caisele şi prunele se culeg cu 2-4 zile mai înainte de maturarea de consum, piersicile cu 5-7 zile mai înainte. Fructele se culeg după ce s-au uscat de ploaie sau de rouă. În zilele călduroase se suspendă culesul între orele 12-16, deoarece fructele au căldură specifică mare şi dacă sunt culese calde se răcesc greu. Culesul se începe de la baza coroanei spre vârf şi de la exteriorul spre interiorul coroanei

 Depozitarea

Pierderea de calitate cea mai semnificativă se produce însă înainte și după depozitare. De aceea perioada de timp care trece între recoltare și depozitare precum și între scoaterea din depozit și consum trebuie să fie întotdeauna cât mai redusă posibil.