Recomandări pentru Legumicultori

Producerea legumelor prin răsad asigură  calitatea și timpurietatea producţiilor, și de aceea  trebuie să pornim la drum, în primul rând, cu  răsaduri sănătoase și viguroase. Pe lângă  asigurarea condiţiilor optime de temperatură,  umiditate, lumină și protecţie fitosanitară, trebuie  să avem în vedere și aprovizionarea suficientă cu  substanţe nutritive. Ţinând cont că majoritatea  fermierilor utilizează turba ca substrat pentru  producerea răsadurilor, fertilizarea trebuie făcută  la fiecare udare. La câteva zile după repicare se  poate aplica HUMISTAR  in doza de 0 .1% iar urmatoarele udări NUTRICOM PLEX 20-20-20, în  doza de 0.1% și DELFAN PLUS în  doza de  0.1 %  pentru o bună dezvoltare a sistemului radicular și  pentru prevenirea carenţelor de microelemente.

Pregătirea solului se execută cu 5-7 zile înainte de  plantat și constă în frezarea și bilonarea terenului  care a fost scarificat în toamnă la adâncimea de 60  cm și arat la 30 cm. Odată cu bilonarea se poate  aplica SEED SPRINT H5 (30-35 kg/ha), banda de  picurare pentru irigat și folia neagră de mulcire  pentru a favoriza încalzirea solului și pentru a  împiedica dezvoltarea buruienilor.

plantatie         Cu două zile înainte de data plantării, răsadurile  se udă pâna la saturaţie pentru a facilita scoaterea  acestora din cuburile nutritive, iar cu o zi înainte  se aplică un tratament fitosanitar, de preferat  sistemic, pentru a proteja planta de atacul de boli  și dăunători în următoarea perioadă.

Plantarea se face manual sau mecanizat, în  funcţie de suprafaţa cultivată, respectând  densităţile recomandate de producătorii hibrizilor.  Pentru a trece mai ușor de stresul transplantării  putem aplica foliar DELFAN PLUS 1 L/Ha d upă  care, în următoarea perioadă, o atenţie specială  trebuie acordată fosforului, acesta fiind responsabil  de dezvoltarea sistemului radicular.

 

Un start  bun și o înrădăcinare puternică se obţin cu  BIOACTIVATE 0.1% + SYNERGIZER 0.2% aplicate  foliar la o săptămână după transplantare.

După plantare, culturile de legume necesită  efectuarea unor lucrări de întreţinere pentru a menţine terenul afânat, lipsit de buruieni, fertilizat  și suficient irigat.

Fiecare dintre aceste lucrări are  un rol important și trebuie făcută la timp pentru a  veni în sprijinul plantelor care ne vor răsplăti în  toamnă cu recoltele mult așteptate.

 

atentie*Un pont – Dacă vreţi să vă bucuraţi de legume  proaspete pe o perioadă mai lungă și să nu se  coacă toate deodată, eșalonaţi plantarea  răsadurilor la interval de o săptămână.