Vremea rece si caderile de zapada din martie si inceput de aprilie pun presiune pe culturile de grau, orz si rapita, sensibile la ingheturi tarzii dupa repornirea in vegetatie. Temperaturile scazute isi manifesta efectul negativ prin stagnarea cresterii plantelor, reducerea numarului de frati de primavara la cereale sau craparea si indoirea partii inferioare a tulpinilor la rapita. Toate acestea pot duce la diminuari semnificative de productie.

Simptome frecvente ale înghețului de primăvară: vârfurile frunzelor arse și îngălbenite la grau, craparea partii inferioare a tulpinilor la rapita / Necroza aparuta la o frunza de orz din cauza temperaturilor scazute (sursa: forestryimages.org)

Un pericol mare îl prezinta ingheturile tarzii de primavara care apar dupa cresterea temperaturii medii zilnice a aerului peste 10 C. Scaderea temperaturilor sub 0°C conduce in cele mai multe cazuri la inghetarea extracelulară conform cercetarilor desfasurate si in tara noastră la Fundulea . Membrana plasmatica formează o bariera impotriva cristalelor crescande de gheata, determinand miscarea apei in afara celulei, datorita potentialului chimic mai scazut al ghetii în comparatie cu cel al apei. Stresul generat de această deshidratare celulara indusa de inghet este foarte sever si celulele plantelor vor pierde cea mai mare parte a apei active din punct de vedere osmotic. Ingheturile provoaca daune considerabile recoltei.

Prin cei 17 aminoacizi esentiali prezenti in compozitie si concentratia ridicata a acestora (28,8%), Delfan Plus acționeaza atat preventiv, dar si puternic curativ, oferind protectie la posibile viitoare accidente climatice (inghet, seceta, etc) si accelerand procesul de recuperare si reparare a daunelor celulare provocate de ingheturile tarzii.

Vezi aici rezultatele unor fermieri care au revitalizat culturile de grau cu ajutorul agentului anti-stres Delfan Plus, traversand fara pierderi perioade cu temperaturi scazute și lipsa de umiditate în sol.