fbpx

SCAPA

 

SCAPA – Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM este un mecanism de colectare, transport şi valorificare a deşeurilor de ambalaje din plastic, metal şi hârtie provenite de la produsele de protecţia plantelor (PPP) importate sau produse în România de către companiile care susţin sistemul. Începând cu anul 2008, campania de colectare a ambalajelor din Plastic / Metal / Hârtie provenite de la PPP se desfăşoară la nivel naţional sub sloganul „SCAPA de ambalaje!”.

Toate serviciile de colectare prin SCAPA sunt gratuite atât pentru fermieri cât şi pentru distribuitorii produselor, cu respectarea strictă a Condiţiilor de preluare ale sistemului. Implementarea SCAPA este organizată şi susţinută financiar în mod integral de către companiile membre AIPROM şi companiile participante la sistem. Preluarea ambalajelor este realizată prin intermediul operatorului RIGK România, furnizorul serviciilor de inspecţie, transport şi valorificare a ambalajelor, cu participarea importantă a companiilor distribuitoare selectate în calitate de Centre de Colectare.

SCAPA răspunde în cel mai eficient mod cerinţelor fermierilor care îşi propun să aplice bunele practici agricole şi să respecte reglementările de protecţie a mediului, şi ajută comercianţii să-şi respecte obligaţiile legale faţă de fermieri.

Colectare

Condiţii de preluare

Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM – SCAPA preia cu titlu gratuit de la utilizatori numai ambalaje primare de plastic și metal, decontaminate prin triplă clătire, golite de conținut, uscate, cu capacul îndepărtat, pregătite pentru a fi încărcate în sacii SCAPA ce vor fi puși la dispoziție de operator. Ambalajele secundare de hârtie și cutiile de carton vor fi la rândul lor preluate, după ce se va verifica dacă acestea sunt necontaminate cu substanță, curățe și compactate.

Reprezentanții SCAPA vor emite documente justificative pentru preluarea deșeurilor nepericuloase, clasificate de către generatori cu codul 15.01.01 pentru hârtie și carton, 15.01.02 pentru plastic și 15.01.04 pentru metal, conform HG856/2002

Conform legii referitoare la comercializarea PPP (OG 41/22.08.2007) utilizatorii de PPP au obligația de a efectua tripla clătire a ambalajelor imediat după utilizarea produsului și de a returna aceste ambalaje la furnizării produselor.

SCAPA asigură preluarea direct de la ferme a cantităților de ambalaje mai mari de 30 m3, cu respectarea condițiilor descrise.

sursă: AIPROM – Membră a Asociației Europene de Protecția Plantelor