Soluţii eficiente pentru a mări aportul de azot și fosfor atât de indispensabil plantelor

Cu toţii folosim îngrășăminte complexe pe bază de azot, atât în toamnă cât și în primăvară, dar puţini știu că în mod natural plantele își asigură singure aportul de azot cu ajutorul bacteriilor.

În atmosfera pământului avem 78% azot. Dar plantele nu îl pot prelua pur și simplu.

Aici intervine Azofix, care conţine bacteria Azotobacter vinelandii, care este principalul tip de bacterie fixatoare de azot non-simbiotică, ce se află în sol. După aplicare, acesta iniţiază asimilarea de azot din atmosferă, la fel cum face bacteria Rhizobium, care creşte pe mazăre şi fasole.

Mari cantităţi de fertilizatori, pesticide și tehnologii intensive au redus cantitatea de microorganisme din sol, inclusiv cantitatea de bacterii fixatoare de azot.Aplicând acest produs, mărim cantitatea acestor bacterii benefice care fixează azotul atmosferic, care nu poate fi asimilat de către plante. Acest produs se aplică la semănat, în faza de ogor negru, pentru a obţine un aport semnificativ de azot.

Fosforul este fără dar și poate unul dintre macroelementele indispensabile vieţii plantelor. Acesta participă la numeroase procese biochimice, fiind implicat direct în creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a plantelor.

Cu toate că solurile din ţara noastră prezintă un conţinut destul de stabil în acest element, din cauza mobilităţii reduse, plantele nu pot beneficia de această rezervă. Trecerea fosforului din compuși greu solubili în compuși ușor asimilabili, este influenţată de numeroși factori, cum ar fi tipul de sol, activitatea microorganismelor prezente în sol, temperatura și umiditatea acestuia, regimul hidric.

Aici ne putem baza pe Fosfix care conţine bacteria Bacillus megaterium, care atunci când este aplicată pe sol eliberează fosforul și îl pune la dispoziţia plantelor. Astfel plantele nu resimt deficienţa de fosfor și pot evolua treptat. Fosfix creşte productivitatea plantelor şi ajută la redobândirea calităţilor naturale ale solului. Se poate aplica pe toate tipurile de sol, fiind foarte eficient pentru solurile cu conţinut redus de fosfor

Și de această dată putem observa faptul că bacteriile fixatoare de azot și cele responsabile cu mobilizarea fosforului în sol au lucrat foarte bine, prin faptul ca aparatul foliar din lotul tratat are un verde mai intens, e mai dezvoltat, iar planta are o înrădăcinare mai puternică.

Cele 2 produse microbiologice bazate pe bacterii se pot aplica pe toate culturile, iar pe lângă aportul de azot și fosfor pe care îl conferă plantelor, acestea ajută și la creşterea activităţii biologice a solurilor, hrănind şi numeroase microorganisme.