Soluții pentru culturi afectate de stres climatic

Chemark Rom distribuie în exclusivitate din anul 2014 un biostimulator cu efect anti-stres, având concentraț­ie ridicată de aminoacizi liberi (290g/l). Merită să menționăm că începând cu anul 2019 producătorul Tradecorp Spania s-a alăturat cu această inovație la programele internaționale de combatere a secetei și deșertificării.

Tehnologie cu aminoacizi pentru recuperarea culturilor afectate de stres hidric și termic

Delfan Plus este conceput să acționeze curativ atunci când condițiile climatice se schimbă drastic și nu există suficient timp pentru aplicarea unui tratament preventiv. Este o formulă bine echilibrată dintre aminoacizii liberi L-α și conținutul ridicat al acestora. Delfan Plus conține 17 aminoacizi esențiali iar în aminograma produsului o pondere ridicată o au aminoacizii Prolina (10.3%), respectiv Serina (7,1%).

Aceștia sunt osmoprotectori și reparatori celulari, ei previn deteriorarea membranelor celulare și a proteinelor în condiții de mediu cu temperaturile ridicate, stres salin sau hidric. Cercetările efectuate de Tradecorp au evidențiat faptul că  în condiții de stres de secetă până la 20% din rezervorul de aminoacizi ai unei plante poate fi transformat în Prolină, comparativ cu 5% în condiții normale.

Delfan Plus este o soluție curativă pentru că reduce stresul oxidativ  și accelerează procesul de recuperare și reparare a daunelor celulare provocate de secetă sau îngheț. Este un partener ideal de amestec cu erbicidele pentru că diminuează stresul fitotoxic asupra plantelor de cultură. În plus, este omologat pentru culturi BIO.

  • Mai jos vedem 3 situații în care Delfan Plus a redus efectele stresului sau a recuperat cultura după perioade de climă extremă.

Managementul stresului la culturile prășitoare

José Nolasco – R&D Manager la Tradecorp Berlin propune tehnica amorsării stresului. Au fost realizate mai multe teste unde au fost măsurate reacțiile plantelor la factorii de stres. Aplicarea preventivă a agenților anti-stres precum Delfan Plus a determinat 2 efecte importante în plante:

  • mecanismele de protecție și recuperare sunt activate mai devreme, înaintea apariției stresului, timpul de refacere fiind mai scurt și reacția plantei mai rapidă
  • planta dispune de o rezervă suplimentară de energie pentru a atenua efectele stresului
Acționați în fazele fenologice critice!

La cultura de floarea soarelui sunt două perioade în care planta este pretenţioasă faţă de apă, elemente nutritive şi lumină. Între 10 şi 16 frunze are loc diferenţierea primordiilor florale (se influenţează numărul de flori în calatidiu) și la începutul înfloririi se produce ritmul cel mai intens de creştere a înălţimii plantei şi a suprafeţei foliare. La porumb lipsa apei sau a nutrienților în stadiul cuprins între 3 – 12 frunze complet dezvoltate poate provoca micşorarea ştiuletelui şi a numărului de boabe pe ştiulete. Concomitent, în această perioadă observăm și o rată zilnică rapidă de creştere a greutăţii masei uscate a plantei.

Biostimulatorul Delfan Plus se aplică foliar la cerealele de toamnă între alungirea paiului și începutul înspicării  în doză 1-2 l/ha.

Tehnologie anti-stres + revitalizare echilibru nutrițional

Chemark Rom propune clienților săi să aplice împreună cu Delfan Plus și o formulă foliară dezvoltată de producătorul american JH Biotech, pentru reechilibrare nutrițională a culturilor afectate de stres sau aflate în perioade critice de dezvoltare.  Aplicând odată cu tratamentul anti-stres și produsul SYNERGIZER 8-32-4 obțineți un efect pronunțat de sinergie, având astfel la îndemână o tehnologie de fortificare revitalizare a culturilor pentru condiții de mediu nefavorabile.

Citiți mai departe despre această tehnologie!

Discută acum cu unul din reprezentanții noștri pentru a adaptata tehnologia anti-stres + revitalizare echilibru nutrițional exact la situația culturilor din ferma ta.

Vizitiu Răzvan Manager Centru-Nord-Est  0737 433 125
Ursache Mihai – Manager de zonă Nord-Est 0731 890 448
Marius Miron (Manager produs) 0734 551 551