În ziua de 9 septembrie, a.c., în Dumbrăvioara – “satul berzelor”, aparţinând comunei mureşene Ernei, a avut loc cea de-a doua ediţie a “Zilei Porumbului”, unul dintre cele mai ample evenimente din câmp desfăşurate în inima Transilvaniei, dedicate acestei culturi.
Ca şi anul trecut, Chemark Rom, o companie dinamică cu capital 100% românesc înfiinţată în anul 1998 în oraşul Codlea, a organizat manifestarea din câmp, având alături firmele mureşene gazdă Agroprest şi Fitoprest, iar ca partener principal pentru această ediţie a evenimentului – Compania DuPont România.

 

Regalul hibrizilor de porumb

 

De asemenea, au înfiinţat loturi demonstrative şapte firme de seminţe cu câte şase hibrizi de porumb dintre cei mai reprezentativi pentru zona Transilvaniei (Summit Agro Romania, Syngenta, Donau Saat, KWS, Saaten Union, Maisadour și Marton Genetics), iar pe platforma de pesticide au oferit scheme de tratament, programe de nutriţie vegetală şi produse pentru protecţia plantelor companiile: DuPont, Bayer, Adama, Belchim şi Nufarm România şi, bineînţeles, Chemark Rom. Pe o parcelă în suprafaţă de 10 hectare, IPSO Agricultură a făcut o demonstraţie cu utilajele pe care le comercializează realizând gama de lucrări necesare pentru înfiinţarea unei culturi de rapiţă, în faţa celor aproape 400 de fermieri prezenţi la eveniment din judeţele limitrofe: Sibiu, Cluj, Bistriţa Năsăud, Braşov, Harghita, Covasna, Alba.

Aşa cum a prezentat Radu Bercu, reprezentant al Agroprest, în calitate de organizator şi reprezentant al companiei Agroprest, platforma ce însumează 10 ha a fost înfiinţată la 24 mai 2016. Din punct de vedere tehnologic, terenul a fost ogorit din toamnă, iar pregătirea patului germinativ a fost realizată cu ajutorul unui combinator. În momentul însămânţării s-a utilizat un program de fertilizare din care nu au lipsit îngrăşămintele de bază la care s-a adăugat un program de nutriţie elaborat de specialiştii de la Chemark Rom. După însămânţare s-a aplicat un erbicid preemergent şi în postemergenţă, soluţia completă de protecţie oferită de DuPont, Principal Plus, erbicid selectiv pentru combaterea buruienilor graminee şi buruienilor cu frunză lată, anuale şi perene. În concluzie, în loturile demo s-a folosit tehnologia curentă ce se aplică în ferma Agroprest Dumbrăvioara.

Trei verigi tehnologice noi propuse de Chemark Rom

Am venit cu trei verigi tehnologice inovatoare în materie de fertilizare: un îngrăşământ starter administrat odată cu semănatul, un stimulator de creştere şi un produs cu mult fosfor la aplicarea erbicidului postemergent şi o ultimă intervenţie cu un îngrăşământ foliar pe bază de azot ureic, fără biuret”,a explicat directorul tehnic Imre Balasz.

Specialistul a detaliat susţinând că în platforma de la Dumbrăvioara, programul de nutriţie a plantelor a cuprins, la semănat, starterul Seed Sprint, un produs microgranulat având în componenţă peste 43% fosfor asimilabil, solubil în apă, 12% azot şi 5% acizi humici, care ajută planta să formeze o rădăcină foarte puternică din start, conferind o răsărire uniformă, explozivă a culturii. Doza de aplicare a fost de 20 kg pe hectar. A doua verigă a fost o fertilizare foliară cu Synergizer, un îngrășământ lichid cu microelementele chelatate, şi Delfan Plus, un bionutrient formulat astfel încât să fie uşor şi repede asimilat de către plante, produs prietenos cu mediul, cele două produse fiind aplicate odată cu erbicidul postemergent.  La ultima intervenţie în câmp, când porumbul avea 50 cm înălţime, s-a administrat Nutriphuse, fertilizant lichid special sub formă de uree purificată, cu un conţinut minim de biuret, ce nu prezintă nici un fel de toxicitare indicat pentru prevenirea şi corectarea deficienţelor şi dezechilibrelor în asimilarea azotului. Doza de aplicare: 10-15 litri la ha.

 

O platformă experimentală pentru porumb

E un eveniment de socializare în primul rând, dorim să intrăm in contact cu fermierii, noi ca şi organizatori să le punem la dispoziţie informaţia care circulă liber. La această ediţie am reuşit să unim sub acelaşi acoperiş reprezentanţii firmelor de seminţe şi pesticide. Am urmărit să realizăm o platformă de încercări, de experienţe, în care să prezentăm rezultatele relevante pentru zona de centru a Transilvaniei pe cultura porumbului. Firmele expozante au venit cu hibrizi care s-au adaptat în acest areal de cultură, iar firmele de pesticide au prezentat scheme de tratament care să se plieze pe genetica performantă din paltforma de la Dumbrăvioara”, a declarat directorul de Marketing, Lucian Iuga.

Aşa cum au declarat organizatorii, condiţiile grele de lucru de anul acesta nu au permis semănantul decât foarte târziu. Au fost suprafeţe cu băltiri, terenul nu a fost uniform, dar încep să se contureze câteva concluzii în ceea ce priveşte modul cum s-a comportat ficare hibrid în aceste condiţii. Analiza cantitativă calitativă a producţiei se va realiza la maturitatea deplină a porumbului, adică la recoltare.

O tehnologie de cultură normală

Suntem la a doua ediţie, ca şi organizare avem o experienţă mai îndelungată, lucrând foarte mulţi ani în domeniul distribuţiei pesticidelor, cât şi al protecţiei plantelor. În ce ne priveşte, am făcut o tehnologie de cultivare normală a unui fermier mediu, la care am aplicat schemele de protecţie a culturii oferite de firmelor producătoare de pesticide prezente în câmp. Ferma am dezvoltat-o acum cinci ani, am început cu 70 de hectare, primul an, în momentul de faţă avem 1.400 ha, desfăşurate pe raza a patru comune, a declarat proprietarul fermei Agroprest, Dragos Moldovan.

– Marian Mușat, reporter Revista Ferma

vezi aici întreaga galeri foto Ziua Porumbului, ediția a II-a, Dumbrăvioara, Mureș!

TESTIMONIALE VIDEO PARTENERI ”Ziua Porumbului”