Iulie. Luna lui cuptor. Este luna în care se recoltează cultura cea mai importantă dintr-un an agricol – grâul. Am început cu grâul, care are ponderea cea mai mare, dar mai sunt și alte culturi care se recoltează acum. Este vorba de orz care în partea de sud a țării a fost deja recoltat la sfârșit de iunie, dar în centrul țării și în partea de nord, campania va continua și se va încheia în luna iulie.

Tot acum se recoltează rapița, în multe zone chiar înaintea grâului, iar după o scurtă perioadă de timp, aceste două lucrări se vor suprapune și se vor desfășura în același timp. Tot datorită secetei, recoltatul rapiței se va desfășura în condiții dificile, vor fi necesare măsuri de siguranță în plus și la fel ca și la grâu, lucrarea trebuie să se încheie cât mai rapid. De la caz la caz, în funcție de condițiile specifice fiecărei zone, este posibil să fie nevoie să se aplice produse care nu permit deschiderea silicvelor, evitându-se în acest fel, pierderile prin scuturare.

Tot în aceasta lună, este timpul să fie recoltate (acolo unde mai sunt), inul de fuior, cânepa de fuior, muștarul și cartoful pentru consumul din vară. Un capitol special îl constituie recoltarea loturilor seminciere la trifoi și la lucernă.

Mențiune specială – de obicei, aceste suprafețe pentru producere de sămânță la lucernă și trifoi, înseamnă anul doi de cultură și coasa a doua, care se face în iulie. Sunt suprafețele de pe care se obține cea mai mare cantitate de sămânță și de cea mai buna calitate. Tot acum se fac lucrările specifice de îngrijire și întreținere specifice în loturile de hibridare pentru producerea seminței de porumb. După recoltarea păioaselor și a rapiței, în mod normal ar trebui ca pe aceste suprafețe să se aplice îngrășăminte chimice cu azot, dar mai ales cu fosfor și cu potasiu, care să fie încorporate sub brazdă, prin executarea arăturii.

Dacă sunt posibilități, tot acum se aplică și gunoiul de grajd, bine fermentat, acesta urmând să fie obligatoriu încorporat în sol cu arătura. În acest an, datorită secetei prelungite din ultimul timp, nu se poate face o arătură de bună calitate, iar în unele locuri, arătura practic nu se poate face. În aceste condiții, recomandăm ca imediat după recoltat, să se facă o lucrare de dezmiristit, superficial, nu la adâncime mare, de preferat cu o grapă cu discuri grea.